Allergie beschermt mogelijk tegen kanker

Nieuw onderzoek wijst erop dat contactallergieën de kans op bepaalde vormen van kanker mogelijk flink verkleinen.

De onderzoekers bestudeerden 17.000 Deense volwassenen. Ongeveer éénderde van de proefpersonen had last van een contactallergie. Een voorbeeld van een contactallergie is de nikkelallergie. Wanneer mensen met deze allergie met nikkel in aanraking komen, ontwikkelen ze een uitslag op de huid.

Kanker
De onderzoeker bleven de proefpersonen gedurende vele jaren volgen en keken hoeveel mensen kanker ontwikkelden. Ze ontdekten dat mensen met contactallergieën een veel kleinere kans hadden op borstkanker en opperhuidkanker. Wel ontwikkelden de mensen met contactallergieën vaker blaaskanker.

Hersentumor
Vrouwen met contactallergieën bleken ook een kleinere kans te hebben op hersentumoren. Maar dat verschil was niet significant.

WIST U DAT…

…een biertje per dag de kans op kanker vergroot?

Immuunsysteem
Waarschijnlijk hebben contactallergieën invloed op kanker doordat het immuunsysteem van mensen met allergieën anders werkt. Hun immuunsysteem is wat gevoeliger en wordt waarschijnlijk sneller geactiveerd wanneer kanker de kop op dreigt te steken.

Maar de onderzoekers durven nog niet al te snel conclusies te trekken. Nader onderzoek is noodzakelijk en moet het verband tussen kanker en allergieën bevestigen.

Bovenstaande afbeelding is afkomstig uit de Journal of Cell Biology / Meaburn and Misteli (2008) J. Cell Biol. 180:39-50. Published on: January 14, 2008. doi: 10.1083/jcb.200708204.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd