Kamelenmelk zit boordevol unieke bioactieve peptiden die antimicrobiële en bloeddrukverlagende eigenschappen kunnen hebben, wat niet alleen je spijsvertering ten goede komt, maar ook het risico op hart- en vaatziekten mogelijk verkleint.
Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar kamelenmelk is eigenlijk heel goed drinkbaar. Al eeuwenlang wordt het geconsumeerd in droge, semi-droge en woestijnachtige gebieden waar kamelen goed gedijen. Momenteel is kamelenmelk bezig met een heuse opmars. En volgens een nieuwe studie, gepubliceerd in Food Chemistry, is dat verre van onterecht. Sterker nog, kamelenmelk zou zelfs een veelbelovend alternatief kunnen zijn voor traditionele zuivel, zo betogen onderzoekers.
Melkallergie
Het nieuwe onderzoek heeft bevestigd dat kamelenmelk hypoallergeen is. “We vonden geen sporen van het allergene eiwit β-lactoglobuline”, vertelt onderzoeker Manujaya Jayamanna Mohittige in gesprek met Scientias.nl. Dit betekent dat het een geschikt alternatief is voor mensen met een β-Lg-allergie. Bovendien blijkt uit eerdere studies dat kamelenmelk minder lactose bevat dan koemelk. Dit betekent dat het vooral uitkomst biedt voor mensen met een melkallergie of lactose-intolerantie.
Gezond
Maar nu blijkt dat kamelenmelk nog meer voordelen biedt. De resultaten laten namelijk ook zien dat het meer van nature voorkomende bioactieve peptiden bevat dan koemelk. Dit betekent dat het mogelijk de darmen beschermt tegen schadelijke enzymen en zorgt voor een gezondere spijsvertering.
Bioactieve peptiden
“Dit is goed nieuws”, zegt Mohittige. “We ontdekten een grotere variëteit aan peptiden dan in koemelk. Het consumeren van voedingsmiddelen en dranken die deze peptiden bevatten, kan voordelen bieden voor de darmgezondheid, de stofwisseling en het hart- en vaatstelsel (al moeten deze eigenschappen nog wel eerst klinisch worden bevestigd). Kortom, we weten nu dat kamelenmelk niet alleen mogelijk hypoallergeen is in vergelijking met koemelk, maar ook dat het veel meer bioactieve peptiden bevat die kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriën en het verlagen van een hoge bloeddruk. Deze bioactieve peptiden kunnen gericht ziekteverwekkers bestrijden, wat niet alleen bijdraagt aan een gezonde darmflora, maar ook het potentieel heeft om het risico op hart- en vaatziekten in de toekomst te verlagen.”
Kamelenmelk versus koemelk
Kijken we naar de samenstelling, dan zien we dat kamelenmelk uit 87% tot 90% water bestaat, terwijl koemelk doorgaans tussen de 85% en 87% water bevat. Het eiwitgehalte van kamelenmelk varieert van 2,15% tot 4,90%, terwijl dat in koemelk tussen de 2,9% en 3,5% ligt. Kamelenmelk bevat tussen de 1,2% en 4,5% vet, vergeleken met koemelk, dat tussen de 3,8% en 5,5% vet bevat. Wat betreft lactose, heeft kamelenmelk een lager gehalte, variërend van 3,5% tot 4,5%, terwijl koemelk 4,6% bevat.
Wereldwijde productie
Op dit moment komt ongeveer 81% van de melk wereldwijd van koeien. Kamelenmelk staat op een schamele vijfde plek, na buffels, geiten en schapen. En dat is ook niet zo gek. Terwijl melkkoeien tot wel 28 liter per dag kunnen leveren, produceert een kameel meestal zo’n 5 liter per dag. Kamelenmelk maakt wereldwijd slechts zo’n 0,4% van de totale melkproductie uit. Maar volgens Mohittige zou dat weleens kunnen gaan veranderen. “Consumenten zijn steeds vaker op zoek naar superfoods of voedingsmiddelen die bekend staan om hun gezondheidsvoordelen”, verklaart hij. “Dit zou in de toekomst wel eens kunnen leiden tot een toenemende vraag naar kamelenmelk. Overigens krijgt kamelenmelk al steeds meer aandacht wereldwijd, deels door de omgevingsomstandigheden. Droge of semi-droge gebieden zijn vaak lastig voor traditionele veehouderij, maar vormen juist een ideale omgeving voor kamelen. Bovendien wordt de wereld steeds warmer. Door klimaatverandering kunnen dieren die beter bestand zijn tegen droge en hete omstandigheden een belangrijke aanvulling worden op de traditionele zuivelproductie.”
Smaak
Toch is het de vraag of kamelenmelk inderdaad met koemelk zal gaan concurreren. “De acceptatie en herhaalaankopen van een product zijn ook sterk afhankelijk van hoe het smaakt”, zegt Mohittige desgevraagd. Al vindt hij het allesbehalve vies. “Ik heb de gepasteuriseerde kamelenmelk geproefd en vond het romig met een subtiele zoetheid”, vertelt hij. “Persoonlijk vond ik het heerlijk, maar smaken verschillen natuurlijk.”
De studie toont aan dat kamelenmelk een duurzaam en gezond alternatief voor normale koemelk zou kunnen zijn. “Het is een eiwitrijke drank die mogelijk kan helpen om in de groeiende vraag naar zuivel te voorzien”, concludeert Mohittige. De onderzoeker stelt echter wel dat aanvullend onderzoek nodig is. “We hebben peptiden in kamelenmelk ontdekt die mogelijk invloed hebben op het immuunsysteem, maar verder onderzoek is nodig om de gezondheidsvoordelen ervan beter te begrijpen.”, besluit hij.