Alleen seks kan de banaan redden

De banaan heeft zich de afgelopen 7000 jaar amper met andere soorten gekruist. En daarmee is het populaire fruit in groot gevaar, zo blijkt uit onderzoek.

De wetenschappers hebben de stamboom van de moderne banaan in kaart gebracht en ontdekt dat de wilde voorouders van de soort de afgelopen 7000 jaar amper met elkaar gekruist zijn. De bananen die u in het schap vindt, zijn klonen: genetisch identiek.

WIST U DAT…

…bananenschillen water kunnen reinigen?

En dat is een probleem. Want er hoeft maar iets fout te gaan – een ziekte op te duiken of een ecologische verandering – en de banaan bezwijkt. En dan is er geen genetisch afwijkende soort die de ziekte of verandering wel kan weerstaan. Simpelweg omdat alle bananen hetzelfde zijn.

En dat is zorgwekkend. Zeker omdat zo’n 85 procent van de bananen gebruikt worden voor consumptie. Volgens de onderzoekers is het verstandig om onze kansen te spreiden en niet langer op één soort te vertrouwen. Ook andere varianten bananen zouden een kans moeten krijgen. Een groot deel van die andere varianten is waarschijnlijk nog niet eens ontdekt. Dus daar ligt een mooie taak voor de wetenschap: deze soorten ontdekken en klaarstomen voor consumptie voordat de banaan die nu in de schappen ligt door ziekte of andere veranderingen bezwijkt.

Bovenstaande foto is gemaakt door Fernando Stankuns (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

"Bananas, highly inbred, at risk" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd