Alleen opsluiting kan de Afrikaanse leeuw wellicht nog redden

  leeuw

  Nieuw onderzoek wijst erop dat we de Afrikaanse wilde leeuw wellicht alleen kunnen redden als we deze opsluiten: in omheinde gebieden plaatsen, waar mensen niet mogen komen. Doen we dat niet, dan is de kans groot dat de helft van alle populaties wilde leeuwen binnen twintig tot veertig jaar op het randje van uitsterven staat.

  Dat schrijven onderzoekers in het blad Ecology Letters. Ze bestudeerden de leefgebieden van leeuwen in elf Afrikaanse landen. In sommige landen leefden de leeuwen in een omheind gebied. In andere landen stond er geen hek om hun leefgebied. De onderzoekers keken naar de kosten die het in de gaten houden van de leeuwen met zich meebrachten. Ook achterhaalden ze hoe snel populaties groeiden.

  Resultaten
  Uit het onderzoek blijkt dat leeuwen het in omheinde gebieden een stuk beter deden. De populaties waren groter en leeuwen hadden met minder bedreigingen te maken. In omheinde gebieden werden de leeuwen minder vaak door herders gedood. Ook hadden ze veel minder te vrezen van mensen die delen van hun leefgebied innamen of van jagers die in het leefgebied van de leeuwen op prooien van leeuwen joegen. Ook bleken de kosten die gemaakt moesten worden om leeuwen te beschermen in omheinde gebieden aanzienlijk lager te zijn.

  Leeuwen in omheind gebied. Afbeeldingen: Luke Hunter / Panthera.
  Leeuwen in omheind gebied. Afbeeldingen: Luke Hunter / Panthera.

  Nog meer hekken
  “Deze resultaten laten zien hoe ernstig de crisis omtrent leeuwen is,” stelt onderzoeker Luke Hunter, tevens verbonden aan Panthera, een organisatie die zich inzet voor het behoud van onder meer de leeuw. “Niemand wil nog meer hekken rond de leefgebieden van Afrikaans wild plaatsen, maar als we ons niet direct veel sterker in gaan zetten voor het behoud van de leeuw, hebben we geen andere keus.”

  Vandaag de dag leven er naar schatting nog 30.000 leeuwen in Afrika. Hun leefgebied bestrekt ongeveer 25 procent van hun oorspronkelijke leefgebied. Eén van de grootste dreigingen waar de leeuw mee te maken heeft, is de mens. Het aantal mensen in Afrika neemt rap toe. Net als de hoeveelheid vee. En steeds vaker leidt dat tot botsingen tussen bijvoorbeeld herders en leeuwen. De grote uitdaging is dan ook om een manier te vinden waarop mensen en leeuwen hun leefgebied op een prettige manier met elkaar kunnen delen. Het gebied eerlijk verdelen en omheinen, lijkt op basis van dit onderzoek de beste optie.

  Bronmateriaal

  "New Report Confirms Almost Half of Africa's Lions Facing Extinction" - Panthera.org
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Cody Kwok (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd