Alleen mensen kunnen mentale tijdreizen maken

Je herinnert je vast nog wel jouw laatste verjaardag en wie er op visite kwamen. En verheug jij je al op Kerst en zie je jezelf in gedachten het kerstdiner voorbereiden? Geniet van deze gave, want uit nieuw onderzoek blijkt dat alleen mensen mentale tijdreizen kunnen maken.

Er leeft geen andere diersoort op deze planeet die bepaalde herinneringen kunnen terughalen en daarnaast vooruit kunnen spoelen. Dit beweren drie onderzoekers in een paper in het wetenschappelijke vakblad Neuroscience and Behavioral Reviews. Zij ontwikkelden hiervoor een nieuw theoretisch model.

Kunnen dieren zich dan niets herinneren uit het verleden? Nee, dat is niet zo. De wetenschappers beweren dat sommige dieren zeker herinneringen kunnen opslaan. “Er is echter geen bewijs dat zij in staat zijn om toekomstige situaties te vormen en te vergelijken”, zegt professor Sen Cheng. “Daarom zijn zij niet in staat om mentale tijdreizen te maken.”

Ben jij jouw sleutels kwijt? Dan kun jij je nog plekken of situaties herinneren, waar je nog wel over je sleutelbos beschikte. Door informatie en ervaringen te combineren, ontstaat een mentaal scenario. Dieren kunnen geen mentale scenario’s vormen. Een eekhoorn die nootjes verzamelt in de herfst, doet dit omdat het aangeboren gedrag is. Een eekhoorn die in de winter gewoon gevoed wordt, zal namelijk ook in de herfst nootjes verzamelen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd