Alle scheidsrechters denken dat ze beter zijn dan hun collega’s

  scheidsrechter

  Het is absoluut geen makkelijke baan: scheidsrechter zijn op het voetbalveld. Wetenschappers hebben nu ontdekt hoe scheidsrechters die lastige en ondankbare baan – die met veel druk gepaard gaat – kunnen volhouden. De scheidsrechters houden vol door te denken dat ze beter zijn dan hun collega’s.

  En dat geldt niet alleen voor de amateur-scheidsrechter die op een zaterdagmiddag ergens diep in de polder een wedstrijd van de F-jes fluit. Maar ook voor scheidsrechters op het hoogste niveau, zo stellen onderzoekers van Northumbria University.

  Experiment
  De wetenschappers verzamelden elf scheidsrechters die wedstrijden in de Premier League (de hoogste Engelse voetbalcompetitie) floten. Ook haalden ze er 183 scheidsrechters die op regionaal niveau actief waren, bij. De scheidsrechters moesten zichzelf vergelijken met scheidsrechters die op hetzelfde niveau actief waren. Gevraagd werd onder meer hoe de scheidsrechters zelf vonden dat ze ten opzichte van hun collega’s scoorden als het ging om positieve en negatieve eigenschappen. Voorbeelden van positieve eigenschappen waren bijvoorbeeld: goed voorbereid en zelfverzekerd zijn. Voorbeelden van negatieve eigenschappen: angstig en zich onder druk voelen staan.

  WIST U DAT…

  …hormonen voetbalfans voorbereiden op verlies?

  Superieur
  Zowel de scheidsrechters die op het hoogste niveau als de scheidsrechters die op regionaal niveau actief waren, zagen zichzelf als superieur: ze vonden zichzelf aanzienlijk beter dan collega’s op hetzelfde niveau. En hoe ouder en meer ervaren een scheidsrechter was, hoe sterker deze geneigd was om zichzelf als superieur te zien. Hoe het komt dat meer ervaren scheidsrechters sterker geneigd waren om heel blij met zichzelf te zijn, is niet helemaal duidelijk. “Niet elke scheidsrechter kan vanzelfsprekend beter zijn dan de andere,” stelt onderzoeker Melissa Anderson. “Ervaren scheidsrechters hebben waarschijnlijk strategieën geleerd die ze helpen om met de druk om te gaan. Of het kan zijn dat scheidsrechters die niet in staat zijn om die strategieën te leren afhaken alvorens ze ervaren scheidsrechters zijn.”

  De ‘arrogantie’ van scheidsrechters dient een doel, zo vertelt Anderson. “Scheidsrechters op alle niveaus moeten een goed gevoel over zichzelf hebben. Ze geloven dat ze vaardig en hardwerkend zijn en kunnen zich niet inbeelden dat hun collega-scheidsrechters beter zijn dan zijzelf. Dit helpt ze om om te gaan met de nare opmerkingen over hun competentie, fitheid en hun eerlijkheid.”

  Bronmateriaal

  "Football referees cope by thinking they are better than other refs" - Northumbria.ac.uk
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ingy The Wingy (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd