Alle Rubiks kubussen zijn nu op te lossen

Een nieuw algoritme stelt ons mensen in staat om alle Rubiks kubussen – zelfs die grote met tientallen blokjes of meer – op te lossen.

De Rubiks kubus houdt de mens al even bezig. Vorig jaar nog haalde de kubus het nieuws toen bekend werd dat de traditionele kubus (met negen vlakken aan elke zijde) altijd in twintig bewegingen op te lossen is.

Groter
Het zette onderzoeker Erik Demaine aan het denken. Hij vroeg zich af of het mogelijk was om een algoritme te ontwikkelen dat elke kubus – ongeacht het aantal vlakken – op kan lossen.

WIST U DAT…

…een Nederlander onlangs de meest ingewikkelde Rubiks kubus maakte?

Vele oplossingen
En dat is nogal een klus. Voor het onderzoek van vorig jaar – waarbij werd uitgegaan van een traditionele kubus – moesten al miljarden oplossingen worden langsgegaan. Voor een kubus met een x aantal vlakken was dat natuurlijk nog veel meer. Omdat het onmogelijk is om dat voor alle waarden van x te berekenen, ontwikkelde Demaine een algoritme.

Algoritme
Het algoritme geeft aan hoeveel stappen er nodig zijn om een kubus – ongeacht welke grootte deze heeft – op te lossen. Demaine gaat er hierbij van uit dat de kubus op het moment dat mensen eraan beginnen op zijn ergst door elkaar is gedraaid. Het algoritme – x^2/log x – is nog heel abstract en helpt mensen niet direct om het raadsel van de kubus op te lossen. Maar het kan mensen wel enkele tips geven, zo stelt Demaine. Mensen die veel met de Rubiks kubus bezig zijn, bevestigen dat.

De onderzoeker is overigens nog niet klaar met de kubus. Hij wil nu uitzoeken hoeveel bewegingen er minstens nodig zijn om een 4x4x4-kubus op te lossen. Ook wil hij nog uitzoeken of er een algoritme ontwikkeld kan worden dat aangeeft hoeveel keer er minimaal aan de kubus gedraaid moet worden om deze op te lossen als deze niet helemaal door elkaar gedraaid zit.

Bovenstaande foto is gemaakt door huangjiahui (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd