Alle mannen aan de pil?

Na jarenlang onderzoek zijn Israëlische wetenschappers erin geslaagd om een goed werkende anticonceptiepil voor de man te creëren. De pil – die maar één keer per drie maanden hoeft te worden ingenomen – deactiveert het sperma voordat dit de eitjes van de vrouw kan bevruchten.

De pil verwijdert een proteïne die het sperma nodig heeft om met succes in contact te komen met de eitjes. Volgens de onderzoekers is hun pil voor 100 procent betrouwbaar. Bovendien heeft de mannenpil in tegenstelling tot de vrouwelijke variant geen nare bijwerkingen.

Mannen worden nu met behulp van pillen al tijdelijk onvruchtbaar gemaakt, maar deze ‘mannenpil’ werkt niet goed. De pil zit vol hormonen waardoor de mannen geen zin in seks meer hebben, depressief worden of stemmingswisselingen ervaren. Hierdoor zijn bovendien weinig mannen geïnteresseerd in de pil.

Op dit moment zien mannen – maar ook vrouwen – weinig in de mannenpil. Ze zijn bang dat de man de pil vergeet in te nemen. De Israëlische onderzoekers hebben daar goed over nagedacht en ervoor gezorgd dat de man de pil maar één keer per drie maanden hoeft in te nemen. “Ik denk dat de meeste vrouwen hun man wel vertrouwen als die maar één keer per maand of één keer per drie maanden een pil moet nemen,” vertelt onderzoeker Haim Breithart.

Breithart zette de medische wereld enkele jaren geleden nog op zijn kop door aan te tonen dat sperma de eitjes niet direct bevrucht. Sperma kan nog drie dagen overleven alvorens de bevruchting plaatsvindt. “Ik besloot toen om te achterhalen hoe ik dat proces kon stoppen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd