Alle lichten op groen voor historische Crew Dragon-vlucht

Nu maar hopen dat het weer meewerkt…

Na nog één laatste keuring op de lanceerbasis in Florida is het dan écht zo ver: alle lichten staan op groen voor de aanstaande historische lancering van SpaceX’ Crew Dragon. NASA-astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley zullen morgenavond om 22.33 uur Nederlandse tijd aan boord van het commerciële ruimteschip naar het internationale ruimtestation afreizen. Kijk je mee?

Historische vlucht
De missie waar velen reikhalzend naar uitkijken zal geschiedenis schrijven. Het is namelijk voor het eerst dat er astronauten door een commerciële partij bij het ISS worden afgeleverd. De lancering is dat ook het startschot voor een nieuw tijdperk waarin ook commerciële ruimteorganisaties op en neer naar het ISS gaan pendelen om daar astronauten af te leveren en op te halen. Bovendien is het weer voor het eerst sinds 2011 dat er een Amerikaanse ruimteschip met Amerikaanse astronauten vanaf Amerikaanse grond gelanceerd zullen worden.

Puntjes op de i
De afgelopen dagen zijn alle laatste voorbereidingen getroffen. De twee bemanningsleden bevinden zich momenteel nog in quarantaine in afwachting van de lancering. Zaterdag namen ze nog wel deel aan een spannende generale repetitie voor de belangrijke lanceerdag. Zo moesten ze zich alvast even in het ruimtepak hijsen en aan boord van de Crew Dragon klimmen. Alle puntjes staan nu op de i. “We zijn er klaar voor,” aldus Norm Knight van NASA.

Weer
Nu maar hopen dat het weer meewerkt… Want daar valt of staat de missie mee. De weersvoorspelling is wisselvallig. In eerste instantie bleek er een kans van 60 procent op ongunstige weersomstandigheden. Later trok dit bij naar 40 procent. Het is dus nog even afwachten of de weergoden ons goed gezind zijn. Bij neerslag, een dik pak wolken of stapelwolken zal de lancering worden uitgesteld. In dat geval zal volgende week een nieuwe poging worden gewaagd.

Missie
De missie is eigenlijk een allerlaatste testvlucht voor SpaceX, waarin de laatste zaken nog één keer goed gecontroleerd en getest worden. Het is bovendien de eerste keer dat NASA-astronauten de systemen in een baan rond de aarde gaan testen. Tijdens de vlucht zal gekeken worden of het ruimtevaartuig naar behoren werkt, zullen de displays en systemen worden gecontroleerd en de stuwraketten worden getest. Na ongeveer 24 uur zal de Crew Dragon vervolgens aanmeren bij het ruimtestation (bekijk hieronder een mooie animatie van de missie).

“Ik denk dat ook het team dat zich al op het ISS bevindt absoluut klaar is voor de missie en erg naar de lancering uitkijkt,” stelt Kirk Shireman van NASA. “De bemanning staat klaar om het aanmeren van de Crew Dragon te ondersteunen.” Hoewel de Crew Dragon gebouwd is om zeker 210 dagen aan het ISS te kunnen hangen, wordt de duur van de missie pas bij aankomst bepaald. Aan het einde van de missie zal de Crew Dragon zich autonoom met de twee astronauten aan boord loskoppelen, het ruimtestation verlaten, de atmosfeer van de aarde betreden en voor de kust van Florida in het water plonzen.

Wil je de lancering meemaken? SpaceX zal op de website een livestream uitzenden waarin je de lancering live kunt volgen. De livestream zal vier uur vóór de daadwerkelijke lift-off starten.

Meer weten…

…over deze historische missie? Lees dan ook dit vraag & antwoord-artikel dat eerder op Scientias.nl verscheen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd