Alle goudzoekers naar Australië!

Alle goudzoekers kunnen het beste hun tassen weer pakken en een enkeltje Down Under aanschaffen; uit recent onderzoek blijkt dat in de Australische staat Victoria voor nog zo’n 20 miljard Amerikaanse dollars aan onontdekt goud ligt. Een mooi zakcentje voor de naderende zomervakantie!

Voor de echte goudzoeker is Victoria een oude bekende; het eerste goud werd er in 1851 gevonden. Twee jaar later was de bevolking van de staat verdubbeld; een kwart van hen zocht er goud.

Wachten
Sinds die tijd is er zo’n 2500 ton goud uit de mijnen komen zetten. En dat kan binnenkort meer worden, zo concludeert Vladimir Lisitsin van GeoScience Victoria, een overheidsorganisatie die zich bezighoudt met de geologie van het gebied. “In het noorden van de staat liggen rotsen met goud onder het sediment,” vertelt hij. “En de goudvoorraden liggen daar nog steeds te wachten om ontdekt te worden.”

Bendigo
Experts schatten dat er in de rotsen nog zo’n 500 ton goud verborgen ligt. Met de goudprijzen van tegenwoordig betekent dat een schat van zo’n 20 miljard Amerikaanse dollar (oftewel 15,5 miljard euro). Het grootste deel van het goud – ongeveer 290 ton – ligt in het noorden van Victoria, in de zogenaamde Bendigo-zone. Dit gebied is zo’n 10.000 vierkante kilometer groot. Waar het goud precies gevonden kan worden, weten ook de experts niet.

Wanneer het goud boven de grond wordt gehaald dan is dat een flinke economische opsteker. Maar dat betekent ook dat het milieu in die omgeving flink belast zal worden. Het is dan ook nog onbekend of het goud op korte termijn zal worden gedolven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd