Alle Europeanen zijn familie van elkaar

europa

Welbeschouwd is Europa één grote familie. Dat stellen onderzoekers nadat ze het DNA van Europeanen onder de loep namen. Alle Europeanen blijken af te stammen van dezelfde groep voorouders die slechts duizend jaar geleden leefde.

Onderzoekers van de University of California, Davis bestudeerden de genen van meer dan 2000 mensen. Deze mensen kwamen uit alle hoeken van Europa, zo schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE.

Opmerkelijk
De mate waarin mensen genetisch op elkaar leken, bleek af te nemen naarmate ze verder van elkaar vandaan woonden. Maar zelfs wanneer de afstand tussen twee mensen groot was, bleken ze genetisch nog veel gemeen te hebben en af te stammen van dezelfde groep voorouders die ongeveer duizend jaar geleden leefde. Dit was zelfs het geval wanneer de één bijvoorbeeld in Turkije en de ander – 3200 kilometer verderop – in Groot-Brittannië leefde. “Wat hier zo opmerkelijk aan is, is dat iedereen zo nauw aan elkaar verwant is,” merkt onderzoeker Graham Coop op. “Op genealogisch niveau stamt iedereen in Europa af van bijna dezelfde groep voorouders die slechts een duizend jaar geleden leefde.”

WIST U DAT…

…onlangs het oudste middeleeuwse kookboek van Europa is ontdekt?

Verschillen
Natuurlijk zijn er wel kleine lokale verschillen tussen de genen van Europeanen, zo benadrukken de onderzoekers. Waarschijnlijk zijn deze ontstaan door demografische veranderingen, volksverhuizingen of ‘blokkades’ zoals bergen en taalbarrières die ervoor zorgden dat twee groepen uit elkaar groeiden. Maar deze lokale verschillen zijn klein. “Over het algemeen is iedereen familie en zien we slechts subtiele verschillen tussen verschillen regio’s.”

Meer dan tien jaar geleden voorspelden wetenschappers al dat alle Europeanen één grote familie vormen. Nu is er voor het eerst bewijs voor die voorspelling gevonden. Hoogstwaarschijnlijk gaat deze voorspelling overigens niet alleen voor Europa op: ook in andere delen van de wereld zouden enorme families als deze voorkomen.

Bronmateriaal

"1 big European family" - PLoS ONE (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sceptre (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd