Alle daken wit? Uitstel van executie!

Het is al langer bekend dat het wit verven van daken klimaatverandering kan bestrijden. Toch komen wetenschappers nu voor het eerst met harde cijfers. Als alle daken wereldwijd spontaan wit worden, dan heeft dit hetzelfde effect als 300 miljoen auto’s van de weg halen.

Een wereldwijde verwitting van daken zorgt ervoor dat het hitte-effect van de globale CO2-uitstoot twee jaar lang verdwijnen. Oftewel: de klimaatverandering vertraagt door witte daken. Dit beweren wetenschappers van het Lawrence Berkeley laboratorium.

Een wit laagje verhoogt de albedo van een dak. De albedo is het weerkaatsingsvermogen van een object. Zo heeft verse sneeuw een albedo van 0,8 tot 0,95, omdat tachtig tot 95 procent van de zonnestraling direct wordt teruggekaatst. De albedo van witte daken is 0,25 hoger dan de albedo van zwarte daken. Ook witte stoepen (albedo: +0,15) dragen bij aan een koelere aarde.

“Het koelen van daken is een snelle en goedkope manier om globale CO2-emissies te verlagen”, zegt Steven Chu, voormalig directeur van het Berkeley laboratorium. “We kunnen dan eindelijk beginnen om de klimaatverandering af te remmen.”

Witte daken klinken erg aantrekkelijk, maar voorkomen is altijd beter dan afremmen. En een globale klimaatverandering voorkomen, dat doen witte daken niet. Daarnaast is de vraag: wie gaat dat betalen? Zijn Nederlanders bereid om honderden euro’s uit te geven aan een wit dak om de klimaatverandering tegen te gaan, terwijl sommigen nog steeds enorme huizen verhitten en in benzineverslindende SUV’s rijden?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd