Alle 1235 exoplaneten van Kepler gevisualiseerd

Kepler ontdekte tot nu toe 1235 kandidaat-exoplaneten. Het is moeilijk om dit voor te stellen, want wat is 1235 nu precies? Jer Thorp, data-artiest van de New York Times, produceerde een fantastische animatie van al deze exoplaneten. Thorp plaatste de kandidaat-exoplaneten in ons eigen zonnestelsel, zodat er een mooie referentiemodel ontstaat.

“Zoals u ziet bevinden de meeste exoplaneten dichter bij hun moederster dan de aarde”, vertelt Jer in zijn videobeschrijving. “Dit komt waarschijnlijk door de korte observatieperiode. De kans is groot dat er meer planeten worden gevonden als de duur van de studie wordt verlengd.”

De meeste exoplaneten – 662 om precies te zijn – komen qua grootte overeen met Neptunus. 288 exoplaneten zijn ongeveer twee keer zo groot als de aarde. 165 objecten zijn even groot als Jupiter, 19 exoplaneten zijn groter dan Jupiter en 68 planeten zijn even groot als de aarde.

Jer belicht in zijn video twee speciale planeten, namelijk KOI 326.01 en KOI 314.02. “Deze kandidaat-planeten lijken het meest op de aarde en voldoen aan enkele criteria van een ‘leefbare’ planeet”, zo meldt de data-artiest.

Hieronder de animatie met alle 1235 planeten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd