Alien is mogelijk net zo zwaar als een ijsbeer

alien2

Hoe zien aliens er eigenlijk uit? We kunnen momenteel alleen gissen. Toch is het niet aannemelijk dat buitenaards leven een exacte kopie is van ons.

Onderzoeker Fergus Simpson van de universiteit van Barcelona beweert dat de gemiddelde alien even zwaar is als een ijsbeer, oftewel ruim 300 kilo. Op zijn website legt hij uit hoe hij op dit gewicht is gekomen.

We gaan het even versimpelen met een ogenschijnlijk makkelijke vraag: hoe ziet een gemiddelde voetbalclub eruit? In Nederland zijn er duizenden clubs. Wanneer je willekeurig een club kiest, kom je waarschijnlijk uit bij een lokale club. Maar vraag je mensen op straat van welke club zij fan zijn, dan is de kans groot dat je bij een team als Ajax, Feyenoord of PSV uitkomt. Er is sprake van een gapend gat tussen een normale club en de club van een gemiddelde fan. Dit is ook het geval bij een vraag als: wat is een gemiddeld land? Ook hier is een enorm verschil tussen kleine landen (zoals Nederland en België) en giganten als Pakistan, India en China.

Links de mens, rechts een gemiddelde alien, op basis van de berekeningen van Simpson.
Links de mens, rechts een gemiddelde alien, op basis van de berekeningen van Simpson.
Zo groot is een gemiddelde alien.
Zo groot is een gemiddelde alien.

Hoe zwaar is een alien?
Op aarde is de mens het dominerende intelligente ras. Wij staan op gelijke hoogte met Ajax of China. Maar als we naar alle soorten op aarde kijken, dan is er sprake van grote verschillen. Simpson beweert dat dit ook geldt voor aliens. Hij voorspelt dat 40% van alle intelligente buitenaardse wezens een gemiddeld lichaamsgewicht heeft van 100 kilo tot 1000 kilo. 50% van alle intelligente aliens is zwaarder dan een ijsbeer van 310 kilo, 50% is lichter.

Licht versus zwaar
De kans dat een alien een gewicht heeft van 0 tot 100 kilo is 26,1%. Ja, er zijn zelfs aliens die lichter dan een kilo zijn. De kans is echter heel klein: 0,1%. De kans is 9% dat een intelligente alien zwaarder is dan 100.000 kilo, zoals een blauwe vinvis. Het is niet verstandig om zo’n zware jongen uit te dagen.

Verband intelligentie en gewicht
Simpson geeft op zijn antwoord antwoorden op belangrijke vragen. Zo beweert de onderzoeker dat grotere aliens niet intelligenter zijn. “Er is geen verband tussen intelligentie en gewicht.” Daarnaast reageert hij op het feit de kansberekening dat er meer zware aliens dan lichte aliens zijn. “Er kunnen kleine aliens zijn, maar de kans is klein”, zegt Simpson. “Het is niet aannemelijk dat wezens met een lichaamsgewicht van minder dan één kilo voldoende hersencapaciteit hebben om intelligent te zijn.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd