Algen verstikken China

De Chinese kust en wateren kleuren groen: algen vieren er hoogtij. De groene massa wordt veroorzaakt door de vervuiling en beslaat op dit moment zo’n 320 vierkante kilometers. Dat heeft grote gevolgen; algen verbruiken veel zuurstof en verstikken daardoor alles wat in zee leeft.

Vorige week werd het eilandje van alg voor het eerst opgemerkt en in de media genoemd. Maar het groene goedje zit niet stil; in iets minder dan een week tijd is hun oppervlakte met 50 procent toegenomen en ligt er genoeg alg om Hong Kong Island vier keer te bedekken.

Vervuiling
China heeft al langer met alg te maken. Voorheen dobberde het echter een eind uit de kust. Maar de algen groeien zo hard dat ze steeds dichterbij komen. De algen worden hierbij aangemoedigd door de enorme vervuiling die de sterke groei van de Chinese economie met zich meebrengt. Uit onderzoeken blijkt dat ongezuiverd rioolwater en vervuilende stoffen uit de landbouw zo’n 83 procent van de Chinese kustwateren hebben aangetast.

Zuurstof
De algen onttrekken grote hoeveelheden zuurstof aan het water en kunnen zeedieren en –planten dan ook letterlijk verstikken. Zodra het groene spul aanspoelt, verspreidt het een enorme stank. De Chinezen zijn bang dat de algen een gevaar kunnen zijn voor het leven in zee en het toerisme.

Het bestrijden van algen is zeer arbeidsintensief. In augustus 2008 moesten 10.000 soldaten en vrijwilligers nog in actie komen om algen te verwijderen. Toen dreigde het groene spul ervoor te zorgen dat de watersporten tijdens de Chinese Olympische Spelen niet in actie konden komen. Voordat de sporters hun gang konden gaan, werd toen meer dan een miljoen ton aan algen uit het water gevist.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd