Het is een vraag die onderzoekers al jaren bezighoudt: werd Alexander de Grote vergiftigd of niet? Nieuw-Zeelandse en Engelse onderzoekers denken nu – als Alexander de Grote vergiftigd werd – wel te weten welk gif zijn moordenaars gebruikten: witte nieswortel.
Stierf Alexander de Grote een natuurlijke dood? Of werd hij vermoord? Het is een vraagstuk dat mensen al vrij lang bezighoudt. Vaak wordt daarbij teruggegrepen op bronnen die melding maken van het ziektebeeld van Alexander, kort voor hij stierf. Zo zou hij koorts hebben gehad, steeds moeilijker zijn gaan lopen en uiteindelijk de dood hebben gevonden. Op basis van dat soort informatie kwamen onderzoekers in het verleden al met allerlei mogelijke doodsoorzaken op de proppen. Alexander de Grote zou verzwakt zijn geraakt door alle wonden die hij in de strijd opliep, hij zou een leverontsteking of een parasiet of virus onder de leden hebben gehad.
Vermoord
Het idee dat Alexander de Grote vermoord werd, is ook niet nieuw. Sterker nog: die geruchten staken al kort na zijn dood de kop op. In bronnen uit die tijd wordt namelijk gesproken over mensen die dichtbij Alexander de Grote stonden en hem wilden vergiftigen.
Witte nieswortel
Dit laatste onderzoek naar de doodsoorzaak van Alexander de Grote suggereert niet per se dat die laatstgenoemde bronnen het bij het juiste eind hebben. De onderzoekers zijn enkel maar op zoek gegaan naar een gif dat in staat is om de symptomen van Alexander de Grote te verklaren. En ze komen dan uit bij witte nieswortel.
Deze zeer giftige plant veroorzaakt – wanneer iemand flinke hoeveelheden binnenkrijgt – buikpijn, misselijkheid en braken, een hartritmestoornis en verzwakte spieren. En dat zijn precies de symptomen die Alexander de Grote in de twaalf dagen voor zijn dood vertoonde. De onderzoekers concluderen dan ook dat als Alexander de Grote vergiftigd werd, hij waarschijnlijk met behulp van deze plant ter dood werd gebracht. Mogelijk dienden de moordenaars het gif met wijn toe. De plant smaakt namelijk heel bitter, maar kan in combinatie met wijn een stuk onopvallender zijn. Overigens is het – meer dan 2300 jaar na Alexanders dood – helaas onmogelijk om te achterhalen of de onderzoekers het bij het juiste eind hebben.