Alcoholvrije rode wijn verlaagt de bloeddruk

Wetenschappers hebben ontdekt dat mannen met een verhoogd risico op hartziekten hun bloeddruk flink kunnen laten dalen door regelmatig een glas alcoholvrije rode wijn te drinken. Gewone rode wijn heeft dat effect niet.

De onderzoekers verzamelden 67 mannen met diabetes of drie of meer andere problemen die de kans op hartziekten aanzienlijk vergroten. De mannen kregen allemaal hetzelfde dieet voorgeschoteld. Een deel van de mannen kreeg daarnaast de opdracht om vier weken lang dagelijks bijna 300 milliliter alcoholvrije rode wijn te drinken. Een andere groep kreeg juist weer de opdracht om bijna 300 milliliter wijn met alcohol te nuttigen. En weer een andere groep kreeg de opdracht om dagelijks bijna 90 milliliter gin te drinken. Na afloop van dit experiment wisselden de groepen. De groep die eerder gin dronk, ging nu alcoholvrije rode wijn drinken, de groep die rode wijn dronk stapte over op gin en de groep die alcoholvrije wijn dronk ging nu rode wijn met alcohol drinken. Zo herhaalde het experiment zich totdat alle mannen elke drank een keertje vier weken op rij regelmatig genuttigd hadden.

Resultaten
Wanneer mannen rode wijn dronken, gebeurde er weinig. Hun bloeddruk daalde weinig. En gin had helemaal geen effect op de bloeddruk. Alcoholvrije rode wijn maakte echt het verschil: de bloeddruk van de mannen daalde flink. De bovendruk nam af met 6mmHg, de onderdruk met 2mmHg. En daarmee daalde ook de kans op hartziekten sterk: zo’n veertien procent. Ook de kans op een beroerte werd twintig procent kleiner.

WIST U DAT…

Polyfenolen
Hoe kan dat? De onderzoeker denken dat het te maken heeft met polyfenolen: antioxidanten in rode wijn. Dit stofje zit zowel in rode wijn met als in rode wijn zonder alcohol. Maar alcohol lijkt het bloeddrukverlagende stofje af te remmen en daardoor zou het zoveel minder effectief zijn in wijn met alcohol.

Maar hoe verlaagt alcoholvrije wijn (middels polyfenolen) precies de bloeddruk? Alcoholvrije wijn zorgt ervoor dat de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam toeneemt. Dit stofje zorgt ervoor dat de bloedvaten zich ontspannen, er meer bloed door kan bewegen en de bloeddruk daalt.

Bronmateriaal

"Non-alcoholic red wine may help reduce high blood pressure" - Heart.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Matthew Rogers (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd