‘Alcohol + zwangerschap = baby met epilepsie’

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap alcohol nuttigen, lopen het risico dat hun kind later epilepsie krijgt. Dat blijkt uit onderzoek. Eerder bleek al dat kinderen van drinkende moeders ook vatbaarder waren voor alcohol- en drugsmisbruik, depressie, parkinson en een beroerte.

Kinderen die lijden aan Foetaal Alcohol Spectrum Disorder (FASD), een term die welbeschouwd betekent dat hun moeder tijdens de zwangerschap veelvuldig dronk, hebben een zes keer grotere kans om epilepsie te krijgen. Ook was de kans dat zij in hun leven minimaal één epileptische aanval zouden krijgen groter.

De onderzoekers bestudeerden het levensverhaal van 425 mensen in twee FASD-klinieken en letten daarbij met name op mogelijke verbanden tussen de alcohol- of drugsgebruikende moeder en epilepsie. Hoewel er geconcludeerd kon worden dat opvallend veel kinderen met FASD epilepsie kregen, is het onderzoek wetenschappelijk gezien te wankel om een direct verband tussen FASD en epilepsie aan te tonen. Onze kennis van alcohol en de beschadigingen die deze stof aan ons brein aanbrengt, is daarvoor nog te beperkt.

Volgens de onderzoekers is het hoe dan ook verstandig als een vrouw zich tijdens haar zwangerschap aan de ‘regels’ houdt. Dat betekent: geen alcohol, goede voeding, voldoende beweging, voldoende rust en een goede gezondheidszorg.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd