Alcohol maakt mensen creatief

Nieuw onderzoek wijst erop dat een beetje teveel alcohol drinken ook een positieve kant kan hebben.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Consciousness and Cognition. Ze baseren hun conclusie op experimenten.

Alcohol
De onderzoekers wijzen erop dat al langer wordt vermoed dat alcohol invloed heeft op creativiteit. Maar dat is nog nooit echt bewezen. En daar brengen zij nu verandering in.

WIST U DAT…

…alcohol het leven van een worm flink kan verlengen?

Experiment
De onderzoekers verzamelden enkele proefpersonen. De helft van de groep kreeg alcohol voorgeschoteld. Wanneer ze tipsy waren, werd er gestopt met het schenken van alcohol. Alle proefpersonen (dus ook de andere groep die geen alcohol had gekregen) onderging daarna de Remote Associates Test. Tijdens zo’n test kregen de proefpersonen een aantal woorden te horen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hadden. Zij moesten daarop een woord noemen dat al deze woorden met elkaar in verband bracht.

Beter
De proefpersonen die tipsy waren, deden het aanzienlijk beter dan de mensen die geen alcohol hadden gedronken. Proefpersonen uit de eerstgenoemde groep losten niet alleen meer vraagstukken op, maar hadden daar ook minder tijd voor nodig. Ook gaven zij vaker aan dat hun antwoord een ‘spontane ingeving’ was. Voordat de proefpersonen alcohol kregen, hadden zij (en de andere proefpersonen) de test ook al een keer gedaan. Toen scoorden de twee groepen even goed.

Het onderzoek wijst er op dat alcohol ons inderdaad wat creatiever maakt. Maar meer onderzoek onder meer proefpersonen is nodig. Overigens is het geen goed idee om wanneer u om creativiteit verlegen zit, de ene na de andere fles wijn leeg te drinken. Een klein beetje alcohol is namelijk al genoeg om een lastig probleem op te lossen.

Bronmateriaal

"Uncorking the muse: Alcohol intoxication facilitates creative problem solving" - Sciencedirect.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mick Stephenson (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd