“Alcohol is schadelijker dan heroïne”

Alcohol is schadelijker dan heroïne of crack. Dit beweren wetenschappers in een nieuw onderzoeksrapport. De wetenschappers zetten twintig soorten drugs op een rij en geven ze een score op basis van de schadelijke effecten. Een score van 100 betekent ‘zeer schadelijk’, terwijl een drug met een score van 0 ‘niet schadelijk’ is. Alcohol haalt een score van 72.

Drugs werden beoordeeld op zestien verschillende eigenschappen, zoals mentale schade, fysieke schade, verslaving, criminaliteit en kosten voor de economie. Uit het onderzoek blijkt dat heroïne, crack en methamfetamine (meth) het schadelijkst zijn voor individuele personen, terwijl alcohol, heroïne en crack het schadelijkst zijn voor anderen.

Alcohol op de eerste plek
Wanneer alles bij elkaar wordt opgeteld staat alcohol bovenaan met een score van 72. Daarna volgen heroïne (55), crack (54), meth (33), cocaïne (27), tabak (26), speed (23), cannabis (20), GHB (18), benzodiazepine (15) en ketamine (15). XTC (9), anabole steroïden (9), LSD (7) en paddo’s (5) blijken nauwelijks schade te veroorzaken.

Paddo’s
Het is opvallend dat in Nederland sinds twee jaar een verbod is op de verkoop van gedroogde en verse paddo’s, terwijl hallucinerende paddestoelen helemaal niet zo schadelijk zijn. En dat terwijl alcoholische dranken overal te verkrijgen zijn.

WIST U DAT…

…een Nederlander onlangs het sterkste biertje ooit brouwde?

Focus
“Wat dit onderzoek laat zien is dat overheden zich moeten focussen op de schadelijke gevolgen van alcohol”, zegt Don Shenker van Alcohol Concern. “Nu ligt er teveel focus op drugsgebruik.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd