Wetenschappers hebben ontdekt dat grote albatrossen het beste voor het laatst bewaren. De kans dat zij met succes een jong grootbrengen is aanzienlijk groter wanneer de machtige vogels – die wel vijftig jaar oud kunnen worden – voor de allerlaatste keer een nestje bouwen.
Onderzoekers trekken die conclusie nadat ze gegevens van albatrossen voor de kust van Zuid-Georgia analyseerden. De albatrossen die hier leven, worden al sinds 1972 geringd en van heel veel vogels weten de onderzoekers dus precies hoe oud ze zijn.
Voedsel
De onderzoekers bestudeerden het voortplantingssucces van de albatrossen: hoeveel jongen wisten ze door de jaren heen met succes groot te brengen? Grote albatrossen leggen elk jaar één ei. De kans dat het jong uitgroeide tot een gezonde volwassene bleek nadat de ouders de veertien jaar gepasseerd zijn, af te nemen. Waarschijnlijk komt dat doordat de ‘oudere’ ouders minder goed in staat zijn om voedsel voor hun jong te vinden.
Het laatste jong
Maar de onderzoekers ontdekten nog iets bijzonders. De opvoedvaardigheden van de ouders verbeteren aanzienlijk wanneer ze hun laatste jong grootbrengen, zo concluderen de onderzoekers in het blad Ecology Letters.
Het is niet helemaal duidelijk hoe dat komt. Mogelijk stoppen ze in dit laatste jong extra veel tijd en aandacht om de tekortkomingen die ze als oudere ouders hebben, te compenseren. “Deze verbetering aan het eind van het leven (van de ouders, red.) wijst op wat wij een ‘terminale investering’ noemen: we zien dat zelden in gewervelde dieren,” vertelt onderzoeker Hannah Froy. “Door meer te investeren in het laatste jong, zijn de individuen wellicht in staat om één laatste mogelijkheid om hun genen voor hun dood door te geven, te benutten.”