Alarmerende cijfers: meer dan 80 procent van zwangere vrouwen heeft ijzertekort tegen derde trimester

Uit recent onderzoek in Ierland blijkt dat een overweldigende meerderheid, meer dan 80 procent, van de aanstaande moeders worstelt met een aanzienlijk ijzertekort tijdens hun zwangerschap. 

Wie denkt dat een gezonde zwangerschap vanzelfsprekend is in onze moderne samenleving, komt bedrogen uit. Een studie, gepubliceerd in het vakblad The American Journal of Clinical Nutrition, toont aan dat maar liefst 80 procent van de Ierse vrouwen in het derde trimester van hun zwangerschap kampt met een ijzertekort. Tijdens de studie werden 641 zwangere vrouwen gevolgd gedurende hun zwangerschap. 

Tijdens de zwangerschap draait het lichaam van een vrouw overuren. De ijzerbehoefte schiet omhoog, met een bijna tienvoudige toename. Dit mineraal is essentieel voor de ontwikkeling van de foetus en het welzijn van de moeder. Nu blijkt dat veel vrouwen moeite hebben om aan deze verhoogde vraag te voldoen. Zo’n 50 procent van de vrouwen start hun zwangerschap met een ijzertekort, en naarmate de zwangerschap vordert, wordt dat alleen maar erger. Door op verschillende momenten ijzermetingen uit te voeren, ontdekten de onderzoekers bovendien dat zelfs vrouwen die zonder bloedarmoede aan hun zwangerschap begonnen, vaak eindigden met een ijzertekort. 

Verborgen gevaren
IJzertekort is niet zomaar een kleine oneffenheid in het zwangerschapsverloop. Het kan leiden tot bloedarmoede, wat op zijn beurt geassocieerd wordt met een scala aan risico’s. Van postnatale depressie bij de moeder tot vroeggeboorte en een laag geboortegewicht bij de baby: de gevolgen kunnen verstrekkend zijn. Zelfs zonder bloedarmoede kan een ijzertekort de neurologische ontwikkeling van het kind op lange termijn beïnvloeden. Ondanks de ernst van de situatie, is er momenteel geen universele standaard voor het opsporen van ijzertekort bij zwangere vrouwen. In veel gevallen wordt alleen het hemoglobinegehalte gemeten, wat een onvolledig beeld geeft. Hierdoor kunnen potentiële gezondheidsproblemen onder de radar blijven.

Meer nodig om ijzertekort te bestrijden
De onderzoekers bestempelen het gebrek aan standaard ijzerscreening tijdens de zwangerschap als een ernstige tekortkoming in de gezondheidszorg. Ze dringen aan op een herziening van de huidige richtlijnen en pleiten voor routinematige screening bij alle zwangere vrouwen, ongeacht of er sprake is van bloedarmoede. Volgens het onderzoek zou dat al veel kunnen veranderen. Een interessante bevinding uit de studie was namelijk dat vrouwen die vroeg in de zwangerschap begonnen met ijzersupplementen, een lagere kans hadden op een tekort in het derde trimester. Dit onderstreept het belang van tijdige interventie. De onderzoekers suggereren een drempelwaarde voor ferritine (een eiwit dat ijzer opslaat) die voorspellend kan zijn voor latere ijzertekorten.

Terwijl de medische wereld zich buigt over deze nieuwe inzichten, is één ding duidelijk: de ijzersterke band tussen moeder en kind begint al ver voor de geboorte, en verdient onze volledige aandacht en zorg.

Hoe herken je ijzertekort?
IJzertekort kan zich op subtiele wijze manifesteren, maar er zijn enkele kenmerkende signalen om op te letten. Aanhoudende vermoeidheid en zwakte zijn vaak de meest opvallende symptomen, vaak vergezeld van een bleke huid, vooral zichtbaar aan de binnenkant van de oogleden. Andere waarschuwingstekens zijn kortademigheid bij inspanning, regelmatige hoofdpijn of duizeligheid, en onverklaarbare hartkloppingen. Sommige mensen ervaren een verhoogde gevoeligheid voor kou, met name in handen en voeten, of merken dat hun nagels brozer worden en hun haar sneller uitvalt. Minder bekende, maar eveneens veelzeggende symptomen zijn rusteloze benen en een ongewone trek in ijs of andere niet-voedingstoffen. Ook een verminderd concentratievermogen en geheugenproblemen kunnen duiden op een ijzertekort. Het is echter cruciaal te onthouden dat deze symptomen ook bij andere aandoeningen kunnen voorkomen, dus bij twijfel is het altijd verstandig een arts te raadplegen voor een professionele diagnose.

 

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd