Al Gore: ijskappen smelten in 2014

 KLIMAAT  Klimaatgoeroe Al Gore heeft nieuwe, angstaanjagende data op tafel gegooid om ook anderen ervan te doordringen dat er NU iets moet gebeuren om het klimaat te redden. Volgens Gore laten computermodellen zien dat de ijskappen op de polen binnen vijf jaar gaan smelten. Hij baseert zich op volumemetingen.

Nog niet zolang geleden liet de Australische regering weten dat de ijskappen in 2030 zouden smelten. De Amerikaanse Gore doet daar nu een schepje bovenop. Nieuwe computermodellen waarbij niet alleen naar de oppervlakte, maar ook naar het volume van de ijskap is gekeken, zouden hebben uitgewezen dat de smelting al in 2014 zou inzetten.

De temperaturen zijn in de afgelopen eeuw wereldwijd gemiddeld met zo’n 0.74 graden Celsius gestegen. Op de polen rijst het kwik echter twee keer zo snel. In 2007 omvatte de Arctische ijskap nog ‘slechts’ 4,3 miljoen vierkante meter. In 2008 en 2009 was de smelting minder, maar toch ging er relatief veel ijs verloren.

Volgens de U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration zouden de Arctische zomers binnen dertig jaar ijsvrij zijn. Eerder dacht men dat dat pas aan het eind van de 21e eeuw het geval zou zijn. Al Gore meldt dat zijn modellen laten zien dat er zo’n 75 procent kans is dat de gehele noordpoolijskap de komende vijf of zeven jaar in de zomermaanden vrijwel zal verdwijnen.

Mark Serreze van de U.S. National Snow and Ice Data Center laat zich door de uitlatingen niet van de wijs brengen: “Het is mogelijk, maar niet waarschijnlijk. Wij houden het op 2030.” Er zijn echter ook wetenschappers die zich bij Gore aansluiten. Zo beweerde NASA-onderzoeker Jay Zwally vorig jaar al dat de noordpool in minder dan tien jaar ijsvrij zou zijn. De grote vraag is nu of de regeringsleiders wachten tot de waarheid zich – hetzij in 2014 of 2030 – aandient of voor die tijd ingrijpen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd