Agressief uitziende man offert zichzelf sneller op

Ruwe bolster, blanke pit: mannen die er oneerlijk en agressief uitzien, zijn veel sneller geneigd om zich voor hun beste vrienden op te offeren.

Dat concluderen wetenschappers van de St Andrews University. “Mannen die er dominant uitzien – zij hebben vaak een breed gezicht – worden vaak afgeschilderd als ‘in en in slecht’, maar wij vroegen ons af of de relatie tussen de breedte van het gezicht en de persoonlijkheid echt zo simpel was,” legt onderzoeker Michael Stirrat uit. “Wij verwachtten dat mannen die er agressief en onbetrouwbaar uitzien in sommige situaties juist goede mannen zijn.”

Experiment
De onderzoekers verzamelden een aantal studenten en gaven ze geld. Met dat geld moesten de studenten een spel gaan spelen. In dat spel konden ze voor zichzelf spelen of hun geld op het spel zetten voor de groep. De helft van de studenten kreeg te horen dat de resultaten die ze zouden behalen, vergeleken werden met de resultaten van een rivaliserende universiteit.

WIST U DAT…

…de betrouwbaarheid van uw gezicht soms nog veel belangrijker is dan uw reputatie?

Resultaat
De resultaten zijn duidelijk: de hypothese van de onderzoekers werd bevestigd. “Wanneer we de rivaliserende universiteit noemden, waren de proefpersonen met bredere gezichten veel coöperatiever dan de andere mannen. Wanneer we de rivaliserende universiteit niet noemden, waren ze juist veel minder coöperatief.”

Sociaal en asociaal
De resultaten wijzen erop dat mannen die echt mannelijk gedrag vertonen (bijvoorbeeld fysieke agressie) daardoor misschien asociaal overkomen. Maar in werkelijkheid zijn het wel deze mannen die bereid zijn om zichzelf voor het welzijn van de groep waar ze tot behoren, op te offeren. Maar dat doen ze alleen wanneer er sprake is van een rivaal die de eigen groep uitdaagt of aanvalt. Afhankelijk van de situatie kan zo’n dominante man dus heel sociaal en heel asociaal zijn, zo is in het blad Psychological Science te lezen.

Er is al veel onderzoek gedaan naar een verband tussen de breedte van het gezicht en de persoonlijkheid van mannen. Mannen met een breder gezicht worden gezien als agressief en onbetrouwbaar en als mensen die weinig warmte uitstralen en niet zo geneigd zijn om samen te werken. Ook is uit onderzoek gebleken dat de breedte van het gezicht van een presidentskandidaat kan voorspellen hoe gedreven deze is.

De foto bovenaan dit artikel laat Richard Nixon zien. Zijn gezicht wordt als breed beschouwd. Het gezicht van bijvoorbeeld John Lennon is juist weer zeer smal.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd