Agave: van tequila naar brandstof

Van de sap van de Agave tequilana wordt de bekende drank tequila gemaakt. Toch kunnen agaves in de toekomst wellicht gebruikt worden om brandstof te maken. Door materiaal van de plant op een bepaalde manier te fermenteren en destilleren ontstaat er ethanol, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Guadalajara. Ethanol kan gebruikt worden als brandstof voor bijvoorbeeld auto’s.

Wanneer er tequila wordt geproduceerd, gebruiken brouwers niet de hele plant. De restjes kunnen gebruikt worden om energie te creëren in de vorm van ethanol. De resten kunnen verbrand worden om energie te produceren of ze kunnen gebruikt worden om cellulose-ethanol te maken. Er zijn zelfs agavesoorten die perfect geschikt zijn voor biomassa.

Klimaatverandering
Maar er is meer: agaves groeien in Mexico, waar het over het algemeen erg warm is. Daarnaast kunnen de planten goed tegen hoge koolstofdioxidewaardes in de atmosfeer. Kortom, de plant is niet zo makkelijk uit te roeien nu de aarde een klimaatverandering ondergaat.

Water
Verder gaan agaves zeer efficient met water om. De plant maakt namelijk gebruik van CAM-fotosynthese. ‘s Nachts absorbeert een agave koolstofdioxide en overdag gebruikt de plant CO2 tijdens fotosynthese. Door alleen ‘s nachts CO2 in te ademen blijven de huidmondjes op de bladeren van de plant overdag gesloten. Hierdoor verliest de plant minder water, aangezien het overdag veel warmer is.

Voedsel
Maar gaat de productie van agave niet ten koste van de productie van voedsel, zoals graan, maïs en suikerriet? Nee, aangezien agaves groeien op voedselarme gronden in droge gebieden. Graan zou verdorren en suikerriet zou verschrompelen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd