‘Afvallen kan het bloed vergiftigen’

Er zijn nogal wat mensen die het liefst flink wat kilootjes minder zouden wegen. Deze afvallers gaan er dan vanuit dat dat gezonder is. Maar is dat wel zo? Onderzoekers tonen nu aan dat afvallen nadelig kan zijn en ons bloed en gezondheid letterlijk kunnen vergiftigen. De boosdoeners? POP’s, oftewel persistente organische polluenten!

POP’s zijn door mensen gemaakte chemicaliën die het lichaam via de voedselketen binnendringen. Ze ontstaan tijdens het productieproces en bevinden zich bijvoorbeeld in pesticiden. Zodra POP’s in het lichaam zitten, verzamelen ze zich in vetweefsel. En daar zijn ze voor zover we weten niet schadelijk.

Maar wat gebeurt er als dat vetweefsel door afvallen verdwijnt? Onderzoeker Duk-Hee Lee concludeert dat de POP’s vrijkomen en zich in het bloed opbouwen. Lee verzamelde 1100 volwassenen wiens gewicht de afgelopen tien jaar sterk veranderd was en keek naar de hoeveelheid POP’s in het bloed. De mensen die tien kilo of meer waren kwijtgeraakt, hadden heel veel POP’s in het bloed. De mensen die tien kilo of meer waren aangekomen, hadden de laagste hoeveelheden POP’s in het bloed.

Hoeveel POP’s er nodig zijn voordat deze een gezondheidsrisico vormen, is onduidelijk. Om die reden zouden mensen met overgewicht ook niet moeten twijfelen en gewoon doorgaan of beginnen met afvallen. Pas wanneer we meer weten over deze POP’s en de risico’s die ze met zich meebrengen, kan bepaald worden in welke mate afvallen gevaarlijk wordt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd