Afvallen? Denk aan heel veel calorieën!

Denken dat een maaltijd heel veel calorieën bevat, kan ervoor zorgen dat ook uw hormonen dat gaan geloven en uw hongergevoel sneller afneemt.

De onderzoekers verzamelden 46 gezonde proefpersonen en gaven ze allemaal een milkshake met daarin evenveel calorieën. De helft van de proefpersonen kreeg echter te horen dat het een light milkshake was met weinig calorieën. De andere helft werd verteld dat het een zware milkshake met heel veel calorieën was.

Tip

Nog een tip om af te vallen: zoek dunne vrienden!

Ghreline
De wetenschappers maten voor en nadat de proefpersonen de milkshake op hadden gedronken de hoeveelheid ghreline in het lichaam van de proefpersonen. Ghreline is een hormoon dat vrijkomt als mensen honger hebben. Ongeveer een half uur voor een maaltijd is dit hormoon op zijn hoogtepunt en na het eten zwakt het weer af.

Hongergevoel
Bij de proefpersonen die dachten dat ze heel veel calorieën hadden genuttigd, nam de hoeveelheid ghreline veel sneller af dan bij de mensen die dachten dat ze minder hadden gegeten. Dat wijst erop dat denken dat eten ongezond en calorierijk is het hongergevoel kan doen verdwijnen. Zelfs als dat voedsel in werkelijkheid weinig calorieën bevat.

En dat is interessant. Het bewijst namelijk dat labels op voedsel een verstrekkende invloed kunnen hebben. Zo kan een label dat vertelt dat voedsel heel ongezond is, de eetlust al na een paar happen laten verdwijnen.

Bovenstaande foto is gemaakt door Kelly Sue DeConnick (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd