De afstandsbediening: tientallen knopjes zitten erop en meestal gebruik je er maar een paar. Dus moet ‘ie gebruiksvriendelijker en simpeler worden, zo vinden Nederlandse uitvinders. En daarom komen ze met een afstandsbediening zonder knoppen.
We gebruiken hem al sinds de jaren tachtig. Zoeken ons er met grote regelmaat suf naar. En kunnen eigenlijk absoluut niet zonder. De afstandsbediening is niet meer weg te denken uit ons leven. Maar wie er wel eens kritisch naar gekeken heeft, zal moeten concluderen dat het eigenlijk een heel onhandig ding is. Zo zitten er tal van knoppen op die je eigenlijk nooit gebruikt. En terwijl vrijwel alle apparaten in ons leven eenvoudiger en intuïtiever worden, is die afstandsbediening sinds hij zijn entree maakte eigenlijk nauwelijks veranderd. Tijd om actie te ondernemen, zo dachten drie Nederlandse uitvinders. En ze presenteren de SPIN Remote.
Zonder knoppen
Het idee voor de SPIN Remote ontstond enkele jaren geleden al toen Ruud de Vaal bedacht dat de afstandsbediening eigenlijk veel eenvoudiger moest zijn. “Op een traditionele afstandsbediening zitten heel veel knoppen,” vertelt Mathijs Vaessen die de SPIN Remote samen met De Vaal en Arjan van Bremen op de markt probeert te brengen. “Van sommige knoppen is het vaak niet eens duidelijk waar je ze voor kunt gebruiken en andere knoppen gebruik je maar eenmalig, tijdens het instellen van je televisie. Ruud bedacht dat het eenvoudiger moest kunnen. Hij bedacht een afstandsbediening zonder knoppen, die je bedient middels rotatie. Hij ontwikkelde een paar jaar geleden al meerdere prototypes, maar de sensoren die daarin zitten waren toen nog erg duur. Mede door de ontwikkeling die smartphones de afgelopen jaren hebben doorgemaakt, zijn die sensoren nu beter en goedkoper geworden. En zodoende kunnen we nu met een product komen dat niet alleen beter, maar ook nog eens commercieel aantrekkelijk is.”
Het ontwerp
Het resultaat is de SPIN Remote. Een afstandsbediening die in niets lijkt op de afstandsbedieningen die wij op tafel hebben liggen. “Het ontwerp is gebaseerd op radio’s van vroeger. Die hadden twee draaiknoppen. Eentje om het volume te regelen. En eentje om van kanaal te wisselen. Wij hebben de knop als het ware van de radio afgepakt en een aantal nieuwe functies gegeven.”
Infrarood
De SPIN Remote communiceert net als een traditionele afstandsbediening met behulp van infrarood. “Een normale afstandsbediening heeft één infrarood-led. Die moet je richten op de apparatuur om deze te kunnen bedienen. De SPIN Remote heeft zes infrarood-leds rondom. Hierdoor hoef je ‘m niet op het apparaat te richten en komt het signaal altijd aan.” De SPIN Remote kan niet alleen infrarood uitzenden, maar ook ontvangen. Hierdoor kan de SPIN Remote commando’s van je bestaande afstandsbediening leren. “Hij detecteert de infrarode signalen van je afstandsbediening en koppelt deze aan bepaalde functies.” Het zorgt ervoor dat de SPIN Remote zelfs overweg kan met bijvoorbeeld oude, niet zo ‘slimme’ tv’s.
Bluetooth
De SPIN Remote kan niet alleen uit de voeten met infrarood apparatuur. De hippe afstandsbediening beschikt ook over een bluetooth module. Die module hebben de uitvinders er ingestopt met het oog op al die slimme apparaten die in toenemende mate onze huiskamers veroveren. Want SPIN Remote is niet alleen bedoeld om je tv te bedienen. “Middels deze module kan de SPIN Remote verbinding maken met bijvoorbeeld je smartphone. De smartphone kan dan dienst doen als een bridge naar Wi-Fi. Zo leg je middels je smartphone bijvoorbeeld een verbinding tussen de SPIN Remote en slimme verlichting of tussen je SPIN Remote en je slimme thermostaat.”
Positie
Met de SPIN Remote kun je dus je tv, maar ook allerlei slimme apparaten bedienen. En dat zonder dat er een knop bij komt kijken. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, maar wordt allemaal mede mogelijk gemaakt door bewegingssensoren in de hippe afstandsbediening. “Deze detecteren de positie waarin je de SPIN Remote houdt en die positie zit gekoppeld aan bepaalde functies. Zet je de SPIN Remote op tafel of op de bank en roteer je deze, dan kun je bijvoorbeeld je tv op een andere zender zetten. Houd je de SPIN Remote als een volumeknop op z’n zij, dan kun je door deze te roteren het volume van je tv aanpassen. En houd je de SPIN Remote op z’n kop dan weet hij: ik bedien nu de verlichting.”
Kickstarter
Om de SPIN Remote zo snel mogelijk op de markt te brengen, is enige tijd geleden een Kickstarter-campagne gestart. De uitvinders hopen zo 100.000 euro bij elkaar te brengen. Dat geld wordt gebruikt om de SPIN Remote te optimaliseren en natuurlijk zo snel mogelijk op grote schaal te produceren. “We gunnen onszelf negen maanden de tijd om het product aan onze backers (mensen die de Kickstarter-campagne steunen, red.) uit te leveren. Een testpanel bestaande uit 25 backers moet in juli de eerste exemplaren ontvangen. Het panel gaat de SPIN Remote en nieuwe softwareversies testen en we gaan het product mede op basis van hun feedback verder optimaliseren.” De heren hebben daarbij een duidelijk doel voor ogen. “In september willen we de afstandsbediening in de winkel hebben liggen.” De SPIN Remote gaat dan naar verwachting zo’n 99 euro kosten.
Maar voor je al je afstandsbedieningen in de prullenbak kunt gooien, moet eerst de Kickstarter-campagne tot een goed einde komen. Er is nog iets meer dan 60.000 euro nodig om de SPIN Remote een kans te geven. En daar moet het grote publiek bij helpen. Het is een goede investering, zelfs in deze dure decembermaand, vindt Vaessen. “Met SPIN Remote geven we je heel eenvoudig de controle over jouw bestaande apparatuur, maar stomen we je ook klaar voor de toekomst vol met slimme apparaten.”