Afslankmedicijn Ozempic kan ook helpen tegen alcoholverslaving

Het wereldwijd bekende afslankmedicijn Ozempic helpt niet alleen bij afvallen, maar ook tegen alcoholverslaving, zo blijkt uit onderzoek van de University of Southern California.

Semaglutide, een GLP-1-receptoragonist en tevens de werkzame stof in Ozempic, was in eerste instantie een medicijn voor mensen met diabetes type 2, maar het is inmiddels ook populair geworden als afslankmiddel. En tegenwoordig kan je er dus ook je alcohollust mee verminderen. Het viel dokters erg op dat de behoefte aan alcohol bij patiënten aanzienlijk verminderde nadat ze geïnjecteerd werden met de stof. Het onderzoek van de USC is het gevolg van deze waarnemingen.

Alcoholverslaving in Nederland
Ozempic zou in de toekomst misschien gebruikt kunnen worden als medicijn tegen alcoholverslaving. In Nederland is volgens Jellinek, een kennisinstituut voor onder andere verslavingszorg, 8,5 procent van de bevolking een ‘zware drinker’. Dat houdt in dat je minstens één keer per week minimaal 4 (vrouwen) of 6 (mannen) glazen alcohol op één dag drinkt. 0,7 procent is zelfs afhankelijk van alcohol. Dit zijn 82.400 mensen.

Onderzoek
Wetenschappers van de USC onderzochten 48 volwassenen met een alcoholverslaving die niet actief zochten naar een behandeling. De deelnemers mochten hun favoriete alcoholische drankjes drinken tijdens een periode van twee uur. Ze mochten het drinken uitstellen wanneer ze wilden. Een aantal deelnemers werd vervolgens willekeurig uitgekozen en kreeg negen weken lang een lage dosis Ozempic of een placebo. Tijdens deze negen weken werd hun drinkpatroon gemeten. Naderhand keerden deelnemers en onderzoekers terug naar het drinklab om het proces te herhalen en te zien wat er veranderde.

Onduidelijk
Het is volgens de hoofdonderzoeker Christian Hendershot niet helemaal duidelijk waarom de stof bij de deelnemers werkte tegen de behoefte aan alcohol. Een mogelijke verklaring is dat het toedienen van semaglutide het gevoel van volheid verhoogt, waardoor alcohol minder aantrekkelijk wordt, aldus Hendershot. Eerdere onderzoeken met dieren tonen dat andere GLP-1-receptoragonisten ook het beloningssysteem van de hersenen kunnen beïnvloeden, waardoor het verlangen naar verslavende middelen zoals alcohol of nicotine afneemt. Het is echter niet duidelijk of semaglutide dit effect heeft op mensen.

Resultaten
Wat blijkt? De deelnemers die Ozempic kregen, hadden inderdaad minder behoefte aan alcohol, in vergelijking met de placebo. De semaglutide vermindert de drang naar alcohol zelfs meer dan bestaande medicijnen die worden gebruikt door alcoholverslaafden, ook al kregen de deelnemers maar een heel lage dosis toegediend. In de laatste maand van de behandeling gaf 40 procent van de deelnemers die Ozempic kregen aan dat er überhaupt geen dagen waren waarop ze zwaar hebben gedronken. Ter vergelijk: in de placebogroep was dat 20 procent. Daarnaast verminderde niet alleen het alcoholgebruik, maar ook de behoefte aan sigaretten. Een aantal deelnemers die rookverslaafd zijn gaven aan dat ze minder rookten na de injecties met semaglutide.

Semaglutide is ontzettend populair en heeft dus de potentie om breed toegepast te worden in behandelingen voor alcoholverslaafden, mits dat wordt goedgekeurd hiervoor. Volgens Klein zijn echter grotere en langere studies met meer mensen nodig om de veiligheid en werkzaamheid van deze stof bij mensen met een alcoholstoornis volledig te begrijpen. “Deze eerste bevindingen zijn veelbelovend”, zegt onderzoeker Klara Klein van de University of North Carolina School of Medicine.

Bronmateriaal

"Once-Weekly Semaglutide in Adults With Alcohol Use Disorder" - University of Southern California
Afbeelding bovenaan dit artikel: Unsplash, Haberdoedas

Fout gevonden?

Interessant voor jou

Voor jou geselecteerd