Afrika’s langste zebratrek is grootste wildmigratie over land

  trekken2

  Onderzoekers hebben de langste wilde dierentrek over land in Afrika ontdekt. Duizenden zebra’s leggen een afstand van wel 500 kilometer af. Dit is bijzonder in een tijd waar de mens overheerst en we alles denken te weten over de natuur.

  Acht zebra’s (Equus quagga) werden met behulp van GPS-halsbanden twee jaar lang gevolgd. Daaruit blijkt dat de zebra’s van de Chobe-rivier in Namibië naar het Nxai Pan Nationaal Park in Botswana trekken. Lineair hebben de zebra’s een afstand van 250 kilometer in de benen zitten. Dat is 500 kilometer heen en terug. De uitkomsten van de studie zijn deze week gepubliceerd in het tijdschrift Oryx. Het onderzoek werd uitgevoerd door het WWF, het Ministerie van Milieu en Toerisme in Namibië (MET), Elephants Without Borders (EWB), en Botswana’s Department of Wildlife & National Parks.

  Diermigraties wereldwijd in gevaar
  Momenteel zijn migraties van een breed scala aan soorten over de hele wereld in gevaar. Zo hebben veel zebrakuddes elders in Afrika last van menselijke barrières, zoals hekken. “Deze onverwachte ontdekking onderstreept het belang van verder onderzoek voor natuurbehoud”, vindt wetenschapper Dr. Robin Naidoo van het WWF.

  trekken1

  Natuurbehoud: zó moet het
  Dit prachtige natuurfenomeen vindt plaats in ’s werelds grootste beschermde natuurgebied: Kavango Zambezi Transfrontier Conservation Area (Kaza). Dit immense natuurgebied strekt zich uit over 109 miljoen hectare en reikt tot over de landgrenzen van Namibië, Botswana, Zimbabwe, Zambia en Angola. Deze migratie over land onderstreept het belang van landschapsbehoud. Het laat namelijk zien dat grensoverschrijdende natuurgebieden noodzakelijk zijn om ’s werelds grote aardse migraties in stand te houden. Dieren houden zich immers niet aan landsgrenzen.

  “De bevindingen van dit onderzoek benadrukken het belang van grensoverschrijdende, beschermde gebieden in het behoud van het grotere landschap”, zegt wetenschapper Pierre Du Preez van het ministerie in Namibië. “Deze studie speelde een belangrijke rol in het helpen bepalen van een belangrijke doorgang voor wild in Kaza.”

  Positief nieuws moet ons wakker schudden
  Ook Dr Mike Chase, oprichter van Elephant Without Borders, benadrukt het belang van de studie. “In een tijd waarin migratie van dieren nogal negatief in het nieuws komt, is de ontdekking van dit onbekende natuurfenomeen belangrijk. Dit moet mensen wereldwijd aanspreken en regeringen wakker schudden om de belangrijkste trekroutes te beveiligen en ook het natuurtoerisme te laten groeien. We zijn van plan om de migraties te blijven volgen, zodat dit steeds zeldzamer natuurverschijnsel blijft behouden.”

  Meer onderzoek
  Continue langetermijnonderzoek is nodig om te bevestigen dat dit een jaarlijkse en vaste migratie is van deze zebrakudde. Geven moeders de route door aan hun jongen? Of is het genetisch? Ook daar willen de onderzoekers komende jaren antwoord op krijgen.

  Kaza verbindt vijf landen met elkaar.
  Kaza verbindt vijf landen met elkaar.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd