Afrikaanse gier op randje van de afgrond door vergiftiging

Het aantal gieren in en rond het Keniaanse natuurreservaat Masai Mara is de afgelopen 25 jaar gehalveerd. Dat melden wetenschappers. Boeren proberen hyena’s en leeuwen op afstand te houden door karkassen te vergiftigen en als een aantrekkelijk maaltje uit te stallen. Opvallend genoeg hebben niet de leeuwen of hyena’s, maar de gieren het daardoor moeilijk.

De boeren willen hun land en vee beschermen en dus leggen ze vergiftigde karkassen neer. Het idee is dat hyena’s en leeuwen hiervan eten en vervolgens het loodje leggen. Maar in de praktijk werkt het anders: gieren zijn er als eerste bij en sterven kort daarna. Ironisch genoeg floreren de hyena’s en leeuwen daardoor. Zij hebben een concurrent minder.

WIST U DAT…

Dat het plaatsen van vergiftigde karkassen zulke grote gevolgen heeft voor de gieren, blijkt wel uit de cijfers van de Afrikaanse wetenschappers. Het aantal gieren daalt hard.

Dat hoeft geen verrassing te zijn. In Azië balanceert het dier door dezelfde vergiftigingsmethode op het randje van de afgrond. Gieren eten gezamenlijk en zijn daardoor extra kwetsbaar. Zelfs als maar één procent van al het vee vergiftigd is, kan dat fataal zijn voor een populatie gieren.

Bronmateriaal

"African vultures dying of poison" - Newscientist.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd