Afrikaan beschikt over natuurlijke steunzolen

voet

Voetproblemen komen veelvuldig voor in westerse landen. Zo heeft tien procent van de Nederlanders er last van. In Afrika zijn voetproblemen echter zeldzaam. Nieuw onderzoek toont aan hoe dat komt. Afrikanen blijken over een soort natuurlijke steunzool te beschikken.

Onderzoeker Niki Stolwijk trekt die conclusie nadat ze de voeten van volwassenen mensen uit Malawi en Nederland met elkaar vergeleek. Ze ontdekte dat de Nederlanders in vergelijking met de Malawiërs vrij holle voeten hebben. De Afrikanen bleken tijdens het lopen een significant lagere druk te hebben onder de hiel en voorvoet.

“Mijn onderzoek gaat met name om waarom mensen voetklachten krijgen,” vertelt Stolwijk. “Deze bevindingen demonstreren dat er verschillen bestaan tussen Nederlanders en Afrikanen in de belasting van de voet en de techniek van afwikkeling.” Nederlanders belasten hun voorvoet meer en langer wanneer ze lopen. De Afrikaanse voetbelasting is anders: de druk wordt gelijkmatiger over de voet verdeeld.

En dat laatste kan wellicht ook verklaren waarom voetproblemen vrij weinig in Afrika voorkomen. Wanneer wij Nederlanders voetproblemen ondervinden, krijgen we vaak steunzolen voorgeschreven. Deze zolen zorgen ervoor dat de druk die de voet uitoefent gelijk verdeeld wordt. De onderzochte Afrikanen beschikken over zo’n natuurlijke steunzool: ze hebben een groter oppervlak waarover ze de druk verdelen.

Bronmateriaal

"Afrikaan loopt op natuurlijke steunzool" - Radboudumc.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Morian (via SXC.hu).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd