Afgesneden oor van Vincent van Gogh hoort weer

oor-2

Kunstenares Diemut Strebe heeft samen met een team van wetenschappers het oor van Vincent van Gogh gekweekt. Het genetische materiaal is afkomstig van Lieuwe van Gogh, de achter-achterkleinzoon van Vincents broer Theo. Lieuwe en Vincent delen één op de zestien genen, waaronder het Y-chromosoom.

Sneed Van Gogh echt zijn eigen oor af?

Vincent van Gogh verloor op 23 december 1888 een stuk van zijn oor. Het is tot de dag van vandaag nog steeds onbekend hoe dit exact is gebeurd. Sommige historici vermoeden dat Van Gogh ruzie had met kunstenaar Paul Gauguin. Van Gogh bedreigde hem met een scheermes, maar sneed in de hitte van de strijd per ongeluk zijn eigen oorlel af. Kunsthistorici Hans Kaufmann en Rita Wildegans vermoeden dat het Gauguin was die uithaalde met zijn degen, waardoor Van Gogh zijn oor verloor. Mogelijk heeft het duo kort na dit incident afgesproken om te zwijgen: Gauguin om niet vervolgd te worden en Van Gogh om zijn vriendschap te behouden.

Eigenlijk wilden de onderzoekers het echte DNA van Van Gogh gebruiken. Dit DNA zou zich op een envelop van een brief van de schilder bevinden. Helaas lukte dit niet, waardoor Lieuwe van Gogh werd ingeschakeld.

Het oor is gemaakt van kraakbeen en heeft exact dezelfde vorm als het oor van Vincent van Gogh. Het gekweekte oor bestaat uit een combinatie van natuurlijk genetisch materiaal en kunstmatige elementen. Het oor bevindt zich in een speciale oplossing, waardoor het vele jaren kan overleven.

Het levende replica van Vincent van Goghs oor kan ook echt horen, dankzij een microfoonsysteem dat is gekoppeld aan een computer. De computer wekt zenuwprikkels op in het oor.

Wil je het oor bewonderen? Tot 6 juli is het oor van Van Gogh te bewonderen in het ZKM Media Museum in Karlsruhe. Volgend jaar presenteert Diemut Strebe zijn oor in New York.

oor-1

Bronmateriaal

"Diemut Strebe: Sugababe" - ZKM Media Museum

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd