Affectieve muziekspeler weet wat u nodig heeft

Een muziekspeler die weet hoe u u voelt en uw stemming direct kan verbeteren als dat nodig is. Hij is er!

Onderzoeker Marjolein van der Zwaag ontwikkelde de ‘affectieve muziekspeler’. Welbeschouwd bestaat deze muziekspeler uit twee onderdelen. Een huidsensor en software die precies weet welke liedjes in uw muziekbibliotheek zijn terug te vinden.

Temperatuur
Om de affectieve muziekspeler te ontwikkelen, bestudeerde Van der Zwaag eerst het effect dat bepaalde muziek op mensen heeft. Ze mat de huidtemperatuur (dat zegt iets over hoe positief we zijn) en huidweerstand (dat zegt iets over hoe energiek we zijn). “Ik definieer elke stemming vervolgens in termen van deze twee variabelen,” vertelt Van der Zwaag, die volgende week aan de Rijksuniversiteit Groningen op dit onderzoek promoveert. “Als het beluisteren van Jantje Smit de huidtemperatuur doet toenemen en de huid ook vochtiger maakt, betekent het dat de luisteraar positiever en energieker, oftewel vrolijker wordt.”

WIST U DAT…

…muziek de kans op een orgaanafstoting kan verkleinen?

Op maat
Nu heeft muziek natuurlijk op elk mens een ander effect. Dat betekent dat er in beginsel geen affectieve muziekspeler op maat is. Die zult u zelf moeten creëren. “Het systeem weet eerst nog niet wat dat liedje met jou zal doen. Het apparaat kan dan een initiële positiviteits- en energiewaarde geven aan het nummer, aan de hand van muziekkarakteristieken zoals tempo. Een andere optie is dat de luisteraar aan de nummers die hij in zijn muziekspeler invoert, startwaarden meegeeft: hoe positief en hoe energiek wordt hij ervan? Het aardige is dat die waarden kunnen verschuiven. Als het effect van een vrolijk liedje uitgewerkt raakt, omdat je het te vaak hoort, registreert het apparaat dat aan de hand van je fysiologische reacties.”

Voordelen
Zo’n affectieve muziekspeler heeft heel veel voordelen. Wie regelmatig muziek luistert, weet hoe moeilijk het is om liedjes te vinden die bij de stemming passen. Stel: u bent vrolijk en wilt dat graag blijven, dan kunt u vrolijke liedjes draaien, maar voor u het weet zit er dan toch weer een liedje tussen waar u minder vrolijk van wordt. Onze muziekcollecties zijn tegenwoordig immers zo groot dat we er zelf een beetje in verdwalen. “Het is echt zoeken en nadenken welk liedje mooi aansluit op het vorige, om in een bepaalde stemming te komen. Dat lukt misschien voor een paar platen, maar niet uren achtereen.”

Maar de affectieve muziekspeler is ook nog om andere redenen nuttig. Zo kan de muziekspeler een heel belangrijk rol gaan spelen in het verkeer. Bijvoorbeeld door automobilisten die gestrest zijn muziek te laten horen waar ze rustiger van worden en dus ook rustiger door gaan rijden. En ook in andere omstandigheden kan het goed zijn als de muziekspeler weet hoe u u voelt en maatregelen kan treffen om daar iets aan te doen. Denk aan zenuwen voor een belangrijk examen of onrust voor dat ene doktersbezoek.

Bronmateriaal

"Affectieve muziekspeler is perfecte DJ" - RUG.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Michael Dunn (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd