Prachtig natuurgeweld: afkalvende gletsjer op film vastgelegd

  Gletsjerijs
  Toen onderzoekers Timothy James en Nick Selmes op Groenland bezig waren met het installeren van instrumenten, stuitten zij onverwachts op een bijzonder fenomeen: afbrekend gletsjerijs.

  De twee mannen filmden de gebeurtenis en publiceerden het filmpje vervolgens op Youtube. Het is een bijzonder filmpje: zelden werd het afkalven van een gletsjer op deze schaal op film vastgelegd.

  [youtube https://www.youtube.com/watch?v=IxfORXWph2Q&w=600&h=300]

  Petermann-gletsjer
  Het afbreken van gletsjerijs in Groenland gebeurt wel vaker. Soms breken er wel hele grote brokken ijs af, zoals vorig jaar in juli. Toen brak er een stuk ijs, ter grootte van 120 vierkante kilometer, van de Petermann-gletsjer af.

  Zeespiegel
  Door het smelten en/of afbreken van gletsjers stijgt de zeespiegel. Maar dat is niet de enige oorzaak: ook het in zee stromen van gletsjers afkomstig uit Groenland hebben hier aandeel in. Een week geleden publiceerde een Iraanse onderzoekster, Faezeh Nick, een nieuw model om dit proces goed in de gaten te kunnen houden. Volgens haar zal, alleen al door deze stromingen, de zeespiegel tot aan 2100 met vier tot negen centimeter stijgen.

  Het ijs boven de zeespiegel dat u in het filmpje ziet afkalven, leidt ook tot een stijging van de zeespiegel. Het voorste deel van de gletsjer drijft namelijk niet op het water. Zou het voorste deel van de gletsjer dat wel doen, dan zou het afkalven niet tot een stijging van de zeespiegel leiden. De ijsmassa zou dan namelijk al deel uitmaken van het water.

  Bronmateriaal

  "Timelapse of Large Calving Event at Helheim Glacier, Greenland, 12 July 2010" - Youtube.com
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Luca Galuzzi (cc via Wikimedia Commons).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd