Adembenemende compositiefoto laat zon in al haar facetten schitteren

zon

NASA heeft een prachtige compositiefoto van de zon vrijgegeven. De foto is het resultaat van het werk van diverse zonneobservatoria die tijdens de zonsverduistering van begin deze maand hun ogen op onze ster richtten. Wauw, wat mooi!

In het hart van de foto zien we de zon in ultraviolet licht. Voor deze foto hield een satelliet in een baan om de aarde de ogen gedurende enkele uren op de zon gericht. Rondom de zon in ultraviolet licht is een foto verwerkt die vanaf de aarde van de zonsverduistering werd gemaakt.

Daar weer omheen zien we zwarte vlakken die een cirkel vormen rondom de eerdergenoemde twee foto’s. Dat is het werk van een instrument aan boord van SOHO: een observatorium dat rond de zon cirkelt. Dit instrument dimt het licht van de zon.

Als we dan nog een stapje verder gaan, komen we uit bij een foto van de zonneatmosfeer. Deze foto werd tien minuten na de verduistering gemaakt.

Afbeelding: D. Seaton (ROB) / A. Davis & J. M. Pasachoff (Williams College Eclipse Expedition) / NRL / ESA / NASA / NatGeo.
Afbeelding: D. Seaton (ROB) / A. Davis & J. M. Pasachoff (Williams College Eclipse Expedition) / NRL / ESA / NASA / NatGeo.

Bronmateriaal

"An Active Sun During a Total Eclipse" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door D. Seaton (ROB) / A. Davis & J. M. Pasachoff (Williams College Eclipse Expedition) / NRL / ESA / NASA / NatGeo.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd