Adembenemend mooi! Cassini maakt foto waarop Saturnus, de aarde, Venus en Mars pronken

Cassini heeft een fantastische foto gemaakt waarop niet alleen Saturnus en zijn ringen en manen, maar ook de aarde, Venus en Mars te zien zijn. Het is voor het eerst dat al die hemellichamen op één foto van Cassini pronken en het resultaat is indrukwekkend.

Maar zelden doet Cassini – een ruimtesonde die Saturnus bestudeert – een poging om onze aarde te fotograferen. En daar heeft de ruimtesonde een goede reden voor. Onze planeet staat vrij dicht bij de zon en als Cassini de ogen op onze aarde richt, loopt deze het risico zijn gevoelige detectoren te beschadigen. Maar in juli deed zich een uitgelezen mogelijkheid voor om onze aarde toch te fotograferen. Op 19 juli dook de zon – vanuit Cassini gezien – achter Saturnus, waardoor de ruimtesonde een foto kon maken van onze planeet en onze maan.

Zwaaien!
NASA kondigde het fotomoment op ludieke wijze aan door alle aardbewoners uit te nodigen op het moment dat Cassini de foto maakte, naar de hemel te turen en te zwaaien. Natuurlijk was daar op de uiteindelijke foto niets van te zien: de aarde is slechts een klein stipje.

Foto: NASA / JPL-Caltech / SSI.
Foto: NASA / JPL-Caltech / SSI.

Mozaïek
En nu heeft NASA een nieuwe foto vrijgegeven. Ook deze foto werd op 19 juli gemaakt. Het is een mozaïek, bestaande uit 141 foto’s. De kleuren zijn natuurgetrouw: als wij naar Saturnus zouden reizen, zouden we de planeet ook zo zien.

Foto: NASA / JPL-Caltech / SSI.
Foto: NASA / JPL-Caltech / SSI.
Hoge resolutie

Nieuwsgierig naar de beelden in hoge resolutie? Hier even doorklikken!

Niet alleen voor ons aardbewoners met een fascinatie voor planeten is de foto fantastisch om te zien. Ook wetenschappers kunnen er hun voordeel mee doen. “Dit mozaïek voorziet ons van een opmerkelijke hoeveelheid zeer kwalitatieve gegevens over de ringen van Saturnus en onthult allerlei intrigerende structuren die we op het moment proberen te begrijpen,” stelt onderzoeker Matt Hedman. “De E-ring in het bijzonder laat patronen zien die waarschijnlijk het resultaat zijn van verstoringen van diverse bronnen zoals zonlicht en de zwaartekracht van Enceladus.”

Foto: NASA / JPL-Caltech / SSI.
Foto: NASA / JPL-Caltech / SSI.

Bronmateriaal

"NASA Cassini Spacecraft Provides New View of Saturn and Earth" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / SSI.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd