Dit zijn de scherpste foto’s van Pluto tot nu toe

grens

De New Horizons-ruimtesonde heeft de scherpste foto’s tot nu toe van het oppervlak van Pluto naar de aarde gestuurd. Deze foto’s zijn tijdens de scheervlucht in juli gemaakt.

New Horizons trakteert ons al bijna een half jaar op schitterende beelden. En dit stopt voorlopig nog niet. Het komende jaar blijft de ruimtesonde data en gegevens sturen. De beeldenstroom wordt steeds interessanter. Zo zijn de afgelopen weken de scherpste foto’s tot nu toe gearriveerd. De resolutie bedraagt slechts 77 tot 85 meter per pixel. En scherper dan 70 meter per pixel gaan de foto’s niet worden.

Hoe gedetailleerd is 70 meter per pixel eigenlijk? Deze luchtfoto van New York heeft precies dezelfde resolutie als de scherpste Pluto-foto’s. Zoals je ziet zijn straten en individuele gebouwen niet te herkennen. Steigers, bruggen en enkele boten zijn wel te spotten.

Op de nieuwe foto’s van dwergplaneet Pluto zijn bergen, kraters en ijsvelden te zien. “Het is onvoorstelbaar wat we dankzij deze foto’s allemaal leren over Pluto”, vertelt projectwetenschapper Alan Stern. Elke foto is in werkelijkheid 80 kilometer breed. En dat van een wereld op vijf miljard kilometer afstand van de aarde. Ongelofelijk!

Sputnik Planum
Vooral de eerste foto – die bovenaan dit artikel staat – is adembenemend. De Pluto-kenners onder ons herkennen het gebied waarschijnlijk al. Dit is de rand van Pluto’s hart, oftewel Sputnik Planum. Dit gebied dankt zijn herkenbaarheid aan het sterke contrast tussen de ijsvelden en de hoge ijsbergen.

kraters

bergen

De foto’s zijn vijftien minuten voor de kleinste afstand tussen New Horizons en Pluto gemaakt. Toen was de afstand tussen de dwergplaneet en de ruimtesonde zo’n 17.000 kilometer. De ruimtesonde gebruikte het LORRI-instrument om het gebied te fotograferen.

De komende dagen arriveren meer scherpe beelden van de mooiste dwergplaneet van het zonnestelsel. We wachten in spanning af!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd