Acupunctuur werkt ook zonder huidpenetratie

Acupunctuur helpt, zo blijkt uit onderzoek van Zweedse wetenschappers. Opvallend is dat niet alleen traditionele acupunctuur goed is voor de mens, maar ook acupunctuur zonder het gebruik van scherpe naalden. Ideaal voor mensen die bang zijn voor naalden!

Bij acupunctuur zonder scherpe naalden maken behandelaars gebruik van stompe naalden. Deze raken de huid wel, maar doorboren deze niet.

WIST U DAT…

…acupunctuur de afgelopen 45 jaar tientallen levens kostte?

Twee theorieën
Hoewel acupunctuur lijkt te helpen, zijn wetenschappers er nog niet uit of acupunctuur gewoon een placebo-effect is of dat de stimulatie van zogenoemde acupunctuurpunten écht helpt.

Stel, de eerste theorie is waar, dan is het logisch dat acupunctuur met scherpe of stompe naalden dezelfde effecten hebben. Er is immers sprake van een psychologisch effect.

Als de tweede theorie waar is, dan is het een stuk interessanter. Dit zou betekenen dat acupunctuurpunten in het lichaam te stimuleren zijn zonder dat de huid doorboort hoeft te worden. Acupunctuur met huidpenetratie en acupunctuur zonder huidpenetratie hebben dezelfde fysiologische uitwerking.

Placebo?
Eén ding is zeker: een niet-penetrerende naald is alleen een placebo als het actieve ingrediënt huidpenetratie is. In het geval van acupunctuur is niet duidelijk of huidpenetratie het actieve ingrediënt is of dat stimulatie van de acupunctuurpunten voldoende is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd