Acupunctuur kostte in 45 jaar tijd tientallen levens

Of acupunctuur nu werkt of niet: daar zijn wetenschappers het nog niet over eens. Dat een verkeerd prikje fatale gevolgen kan hebben, staat nu wel vast. Uit onderzoek van professor Edzard Ernst blijkt dat de afgelopen 45 jaar 86 mensen door een verkeerd geplaatste of slecht schoongemaakte naald om het leven zijn gekomen. Ernst pleit voor een betere opleiding voor acupuncturisten.

De meeste slachtoffers vielen volgens Ernst in Japan en China, maar ook in de Verenigde Staten, Duitsland en Australië ging het wel eens mis, zo meldt The Guardian. De slachtoffers varieerden sterk in leeftijd: van 26 tot 82 jaar oud.

WIST U DAT…

De meeste slachtoffers stierven door een klaplong. Maar beschadigde vaten, levers, zenuwproblemen, infecties en bloedingen kwamen ook voor. De meeste problemen ontstonden door verkeerd geplaatste of slecht schoongemaakte naalden.

Ernst publiceerde zijn werk in het blad International Journal of Risk and Safety in Medicine. Zijn studie gaat vergezeld met een waarschuwing. Volgens Ernst zijn dit soort tragedies namelijk goed te vermijden. “Ze herinneren ons eraan dat alle acupuncturisten een goede training nodig hebben.” Ernst vermoedt dat het aantal doden door acupunctuur in werkelijkheid nog veel groter is. “Dit is nog maar een tipje van de ijsberg.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd