Activiteit op Facebook verraadt veel over uw psychische gezondheid

facebook

Onderzoek van de universiteit van Missouri wijst erop dat uw Facebookprofiel heel wat verraadt over uw mentale gezondheid. Zoveel zelfs dat psychologen en therapeuten het profiel kunnen gebruiken om meer over eventuele psychologische problemen te weten te komen.

Die conclusie trekt onderzoeker Elizabeth Martin nadat ze de activiteiten van een groep proefpersonen op Facebook bestudeerde. Ook keek ze in welke mate de mensen schizotypie vertoonden. Onder schizotypie vallen verschillende symptomen, zoals sociale terugtrekking of vreemde overtuigingen (paranoïde gedrag).

Geen plezier op Facebook
Sommige proefpersonen bleken niet in staat te zijn om plezier te halen uit activiteiten die anders als heel plezierig worden beschouwd: denk aan het communiceren met anderen. En dat probleem was ook op hun Facebookprofiel zichtbaar, zo schrijven de onderzoekers in hun paper. Zo bleken mensen die hier last van hadden minder vrienden op Facebook te hebben, minder frequent met vrienden te communiceren en minder foto’s te delen.

WIST U DAT…

…we Facebook-updates beter onthouden dan gezichten?

Paranoia
Weer andere proefpersonen bleken te lijden aan paranoïde gedrag. En ook dat was op Facebook zichtbaar: deze mensen verborgen significante delen van hun Facebookprofiel alvorens dit aan de onderzoekers te laten zien. Mensen die dit deden, bleken ook vaker te denken dat gebeurtenissen die helemaal geen verband met elkaar hielden toch met elkaar te maken hadden.

“Therapeuten kunnen sociale media mogelijk gebruiken om een completer klinisch plaatje van een patiënt te krijgen,” stelt Martin op basis van haar onderzoek voor. Nu gebruiken therapeuten en psychologen nog vaak vragenlijsten om in eerste instantie een beter beeld van de problemen van hun patiënten te krijgen. Maar deze vragenlijsten hebben een aantal nadelen die samenhangen met het feit dat mensen zelf verslag doen van hun gedrag of ervaringen. “Zo vertrouwen vragenlijsten bijvoorbeeld op het geheugen van patiënten en dat is niet altijd even betrouwbaar.” Facebook kan dan ook wel eens een mooie aanvulling op deze vragenlijsten vormen. “Door patiënten te vragen om hun activiteit op Facebook te delen, konden we zien hoe ze zich van nature uitdrukten. En zelfs de delen van hun Facebook-activiteit die ze besloten te verbergen, gaven ons informatie over hun psychologische status.”

Bronmateriaal

"Facebook Activity Reveals Clues to Mental Illness, says MU Researcher" - Missouri.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door birgerking (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd