Actieve zon maakt aarde…kouder?

Er is weinig zeker op deze gekke planeet, maar de zonnecyclus was toch altijd één van die dingen waar men van op aan kon. Zodra de zonnestraling toenam, werd de aarde warmer en als de zon wat inactiever was, werd het kouder. Nu blijkt uit onderzoek dat zelfs dat niet zeker is: tussen 2004 en 2007 gebeurde het tegenovergestelde.

De activiteit van de zon nam aan het eind van de zonnecyclus af. Maar, zo merkten de onderzoekers op, het licht en de warmte die in die periode de aarde bereikten namen eerder toe dan af. Gevolg: de aarde warmde op.

Afkoelen
En dat kan wel eens verklaren waarom de ijskappen in die periode zo snel smolten en rivieren droog kwamen te staan. De wetenschappers vermoeden dat de volgende actieve periode van de zon ook zo’n gek patroon oplevert: de aarde koelt dan af.

Niet te vroeg
Het onderzoek lijkt een geschenk uit de hemel voor klimaatsceptici nu gesuggereerd wordt dat de opwarming van de aarde meer een natuurlijk en regelmatig terugkerend fenomeen is. Maar zij moeten niet te vroeg juichen, zo menen de onderzoekers. De afgelopen eeuw is de zon steeds actiever geworden en daardoor had de aarde moeten afkoelen. Maar: de temperaturen stegen juist.

WIST U DAT…

…de inactieve zon het noorderlicht dimt?

“We kunnen op basis van onze vondsten in deze korte periode geen overhaaste conclusies trekken,” meent onderzoeker Joanna Haigh. “We moeten meer onderzoek doen naar de activiteit van de zon en de patronen op lange termijn. Maar als verder onderzoek hetzelfde patroon over een langere periode oplevert, kan dat betekenen dat we de rol van de zon in de opwarming van onze aarde eerder overschat dan onderschat hebben.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd