Actief bewegen goed voor mannen met prostaatkanker

 GEZONDHEID  Een beetje beweging is goed voor mensen met prostaatkanker. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de sterfkans drastisch daalt als mannen met deze vorm van kanker een uurtje per dag bewegen. En des te meer beweging, des te groter de kans op een betere toekomst.

Voor het onderzoek werden 2.686 patiënten onderzocht. De patiënten die meer dan vijf uur per week actief sporten (zwemmen, hardlopen, fietsen of tennissen), bleken minder kans te hebben om te sterven aan prostaatkanker. Actief sporten is belangrijk, want enkel wandelen vermindert de kans om te sterven aan kanker niet.

“Dit is het eerste grootschalige onderzoek waarbij beweging in relatie wordt gebracht met de overlevingskans voor prostaatkankerpatiënten”, vertelt onderzoeker Stacey A. Kenfield. Beweging beïnvloedt hormonen die een verband hebben met prostaatkanker, versterkt het afweersysteem en verlaagt de kans op ontstekingen.

Overigens kent het onderzoek wel wat kanttekeningen. De onderzoekers beweren namelijk dat bewegen de kans op sterven verkleint. Mensen die meer dan 90 minuten per week wandelen hebben 51 procent minder kans om te sterven dan mensen die minder dan 90 minuten per week wandelen. Dit lijkt niet plausibel, want vooralsnog heeft ieder mens een kans van honderd procent om te sterven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd