Actie kost meer tijd dan reactie

Waarom worden slechteriken in cowboyfilms altijd neergeschoten, terwijl zij eerder hun wapen trekken dan de tegenpartij? Het heeft te maken met actie en reactie. Wanneer een tegenstander ziet dat een slechterik zijn wapen trekt, is zijn reactie sneller dan zijn actie. Kortom, zijn reactie is snel schieten zonder na te denken. Resultaat: de slechterik sterft.

Wetenschappers van de universiteit van Birmingham hebben berekend dat vrijwilligers tien procent sneller een wapen trekken als ze neer worden geschoten, dan wanneer ze als eerste moeten schieten.

“In ons leven kiezen we soms bewust voor bepaalde handelingen en soms niet”, zegt psycholoog Andrew Welchman. “Een cowboy is sneller als hij als tweede schiet, maar hij gaat nog steeds dood. Om te survivallen hebben onze hersenen een systeem dat zorgt voor een snelle reflex. In 200 milliseconden kun je reageren op een bepaalde situatie. Zo kun je bijvoorbeeld een tram ontwijken.”

Het verschil tussen actie en reactie is 21 milliseconden. Een tip voor hardlopers: ga voor de startlijn niet wachten op het pistoolschot. Laat u verrassen en u bent sneller!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd