Accijns op calorierijk voedsel werkt

Een ‘vettax’ werkt echt, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. Volgens wetenschapper Janneke Giesen zijn mensen eerder geneigd om calorierijk voedsel te laten staan als ze daar extra belasting voor moeten betalen. 178 Amerikaanse studenten kozen liever voor een minder calorierijke lunch als ze 25 procent meer moesten betalen voor producten met veel suiker en vet.

De onderzoekers lieten de studenten via een computerprogramma op drie verschillende momenten een virtuele lunch kiezen uit een menu. De prijzen voor calorierijke producten zoals cheeseburgers, brownies en chips werden daarbij steeds verhoogd, eerst met 25% en daarna met 50%. De helft van de proefpersonen kon op het menu zien hoeveel calorieën elk product bevatte.

De caloriearme producten waren goedkoper dan de calorierijke producten, maar het verschil was afhankelijk van de hoogte van de belasting. De enige studenten die niet reageerden op de prijsverhogingen, waren de studenten die altijd al op hun voeding proberen te letten. Zij waren geneigd om iets minder calorierijke lunches te kiezen dan hun medestudenten als er geen belasting op werd geheven en daar veranderde weinig aan na belastinginvoering.

WIST U DAT…

Beter dan calorie-informatie?
Volgens Janneke Giesen laat dit zien dat een vettax mogelijk een betere methode is om gezonder eetgedrag aan te moedigen dan het verschaffen van calorie-informatie. Vervolgonderzoek zou moeten uitwijzen of het ook nog werkt bij een lagere belasting van bijvoorbeeld 10%, wat politiek misschien beter haalbaar is.

Zelf verantwoordelijk
Overigens zijn consumenten nog niet zo blij met een vettax. Uit een onderzoek van Porter Novelli en BrainJuicer onder 600 consumenten blijkt dat het overgrote deel van de Nederlanders (69 procent) tegen een vettax is. Negentien procent twijfelt en twaalf procent is voor. De meeste Nederlanders zijn van mening dat men zelf verantwoordelijk is voor de eigen gezondheid.

Bronmateriaal

Universiteit van Maastricht

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd