Oude Egyptenaren maakten mode-accessoires van meteorieten

Kralen 3
De oude Egyptenaren gebruikten wel een heel bijzonder materiaal voor het maken van hun accessoires: namelijk meteorieten. Dit blijkt uit een kralenarmband, die in 1911 op de ‘Gerzeh’ begraafplaats werd gevonden, 70 kilometer van Caïro vandaan.

De armband, daterend uit de periode tussen 3350 en3600 voor Christus, is al meerdere keren onderzocht. Toen deze destijds werd opgegraven hadden archeologen al het idee dat er meteoriet in was verwerkt, vanwege het hoge nikkelgehalte. Maar in 1980 werd deze theorie ontkracht: volgens wetenschappers zou dit hoge nikkelgehalte niet wijzen op een meteoriet, maar was het het resultaat van eerste pogingen tot het smelten ervan. Nu, 102 jaar later, weten onderzoekers het zeker: het ijzer in de armband is wel degelijk afkomstig van een meteoriet.

“Door middel van moderne apparatuur zoals een elektronische microscoop en een CT-scanner weten we het nu zeker” zegt Diane Johnson, onderzoeksleidster. “Dit onderzoek laat zien dat met behulp van nieuwe technologie wij niet alleen in staat zijn om meteorieten beter te begrijpen, maar ook om meer te weten te komen over culturen uit de Oudheid en welke materialen zij gebruikten.”

“Vandaag de dag zien wij ijzer als een praktisch, een beetje saai materiaal. Maar voor de oude Egyptenaren was het een zeldzaam en prachtig materiaal.” Waarschijnlijk werd ijzer ook als iets magisch of religieus gezien, aangezien het uit de lucht kwam vallen. Het ijzer uit de meteoriet werd daarom ook alleen gebruikt voor het creëren van kleine objecten met een religieuze of esthetische waarde. Deze voorwerpen waren zo belangrijk dat zij uiteindelijk ook in het graf werden meegenomen.

Het onderzoek is te vinden in het online tijdschrift Meteoritics and Planetary Science.

Bronmateriaal

"Ancient Egyptians accessorised with meteorites" - manchester.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door University of Manchester (cc via manchester.ac.uk).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd