Academie ontdekt bijna 100 nieuwe soorten in 2009

 BIOLOGIE  Door het veranderende klimaat, een wisselend ecosysteem of om andere redenen sterven veel planten- en diersoorten uit, maar er worden er gelukkig ook een heleboel ontdekt! Wetenschappers van de California Academy of Sciences hebben het afgelopen jaar 94 nieuwe soorten toegevoegd aan onze stamboom.

In totaal ontdekten de wetenschappers 65 geleedpotigen, veertien planten, acht vissen, vijf zee-egels, een koraal en een gefossiliseerd zoogdier. De soorten werden ontdekt door tientallen internationale wetenschappers, die afreisden naar vier continenten en een duik namen in twee oceanen.

“Er zijn nog heel veel onontdekte en onbeschreven levensvormen”, zegt Dr. David Mindell van de academie. “Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk organismen in kaart brengen, want daardoor kunnen biologen betere scheidingen maken tussen geografische regio’s. Daarnaast weten we welke soorten het meest bedreigd worden en gered moeten worden.”

Aan de hand van data van de academie van de afgelopen tien jaar besloot de regering van Madaskar vorig jaar om meer beschermde natuurgebieden te creëren, ter bescherming van 2.315 soorten.

De meeste credits gaan overigens naar Jeremy Miller, Charles Griswold en Chang Min Yin die 36 nieuwe spinsoorten ontdekten in de Chinese provincie Yunnan. Ook aardig: de vondst van een gefossiliseerd zoogdier. Dit blijkt een verwant van honden, wolven en vossen te zijn. De zogenaamde wasbeerhond leefde 3,3 miljoen jaar geleden. Het dier heeft deze naam gekregen, omdat zijn vacht op die van een wasbeer lijkt. Wasberen en wasbeerhonden zijn geen familie van elkaar.

Voor de volledige lijst met nieuwe soorten kunt u een kijkje nemen op de website van de California Academy of Sciences.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd