Abrahams en Sara’s hebben minder stress

Na de magische leeftijd van vijftig jaar zijn mensen minder gestrest en neemt de vrolijkheid toe. Dit blijkt uit een analyse van 340.000 volwassenen. Zij vulden een vragenlijst in hoe ze zich ‘gisteren’ voelden. De conclusie komt overeen met die van eerdere studies.

Uit het telefonische onderzoek van twee Amerikaanse organisaties blijkt dat ouderen steeds positiever in het leven staan. Des te ouder iemand is, des te minder stress diegene heeft. Op vijftigjarige leeftijd heeft 42 procent van de ondervraagde mensen veel last van stress. Op 58-jarige leeftijd is dit percentage gedaald naar 35 procent. Vervolgens daalt het verder: 29 procent bij 62-jarigen, twintig procent bij 70-jarigen.

Volgens de onderzoekers maken vrouwen zich drukker dan mannen. Vrouwen voelen zich vaker verdrietig en hebben meer last van stress.

Het onderzoek bevestigt eerdere studies over de voldoening die leven geeft. Mensen worden over het algemeen positiever na hun vijftigste.

Het telefonische onderzoek vond plaats in 2008. De onderzoekers denken niet dat de economische terugval invloed heeft gehad op de uiteindelijke resultaten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd