Aboriginals zagen kometen als boodschappers van slecht nieuws

Aboriginals dachten dat kometen de brengers van slecht nieuws waren. Als er een komeet te zien was, dan associeerden de oorspronkelijke bewoners van Australië dit met angst, dood, ziekten, kwade geesten en duistere magie. Dit blijkt uit een Australisch onderzoek. Regelmatig werden bepaalde waarnemingen getransformeerd in verhalen.

“Zo linkten Aboriginals seizoenen aan bepaalde sterren, zodat ze wisten wanneer de Indonesische vissers kwamen om handel te drijven of wanneer bepaalde voedselbronnen beschikbaar waren”, zegt onderzoeker Duane Hamacher van de Macquarie Universiteit in Sydney. “Aboriginals associeerden kometen met slecht nieuws, net als veel andere culturen.”

De Aboriginals gaven hun kennis en kunde omtrent het heelal van generatie op generatie door. De geschiedenis van het oude volk is enkele tienduizenden jaren oud, dus tel uit je winst. “We weten dat er veel verhalen over de ruimte zijn: in liederen, legendes en mythen,” vertelt onderzoeker Ray Norris. “Nu blijkt dat de mensen de ruimte ook gebruikten om te navigeren, te bepalen hoe laat het was en in welk seizoen ze leefden. Dat is dus heel praktisch.”

Hamacher vond spirituele doemverhalen uit 1843, 1844 en 1861. In deze jaren waren er kometen zichtbaar boven Australië. “Sommige Aboriginals zagen kometen aan voor rook, vooral als ze laag boven de horizon hingen”, zegt Hamacher.

Hoewel Hamacher veel verhalen vond van na 1800, was het moeilijker om verhalen voor het jaar 1800 te vinden. “In de buurt van Britse koloniën zijn culturen, talen, gebruiken en tradities volledig vernietigd”, beweert de onderzoeker.

WIST U DAT…

Aboriginals schreven verhalen over kometen waarschijnlijk op rotsen en stenen. Toch is dit niet zeker, omdat de vertaling van de tekeningen gedaan moet worden door traditionele eigenaren. Hamacher: “En waar culturen worden beschadigd, daar gaan verhalen verloren.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd