Aardverschuiving nabij Great Barrier Reef dreigt en kan tsunami veroorzaken

zeebodem

Wetenschappers hebben ontdekt dat een flink stuk van de zeebodem dat zich op de rand van het Great Barrier Reef bevindt, begint af te brokkelen en wel eens naar beneden kan glijden. En als dat gebeurt, kan dat zomaar resulteren in een tsunami. Maar: er is nog geen reden voor paniek, zo benadrukken de onderzoekers.

De wetenschappers brachten de zeebodem voor de kust van Australië in kaart toen ze de ontdekking deden. En die zeebodem, langs de rand van het Great Barrier Reef, is indrukwekkend. “De afgelopen jaren hebben we honderden kilometers zeebodem langs de rand van het Great Barrier Reef bestudeerd en ons verwonderd over het dichte netwerk van valleien, steile rotswanden en aardverschuivingen,” vertelt onderzoeker Jody Webster.

Putjes
Maar dit ene blok dat ze op een helling tegenkwamen, sprong er toch uit. “Dit ziet er uit als een plek waar een instorting zou kunnen plaatsvinden.” De onderzoekers weten dat, doordat ze rondom het blok diepe putjes aantroffen die erop wijzen dat het niet meer zo stabiel is. Op de afbeelding bovenaan dit artikel is dat goed te zien. Nabij het blok troffen de onderzoekers bovendien sporen van kleinere aardverschuivingen aan die de steile onderzijde van het blok lijken te ondermijnen. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Natural Hazards.

Tsunami
“Stel dat dit blok op catastrofale wijze zou neerstorten (dat wil zeggen: dat het snel in zijn geheel naar beneden komt, red.) dan zou dat een tsunami veroorzaken die invloed heeft op de nabijgelegen kust van Queensland,” vertelt onderzoeker Robin Beaman. De tsunami zou een uurtje nadat het blok valt de kust al kunnen bereiken.

Geen paniek
Toch is er geen reden voor paniek, zo benadrukt Webster. “Het blok lijkt onder de huidige omstandigheden stabiel te zijn en onze modellen wijzen erop dat er in de buurt een grote aardbeving moet plaatsvinden – en dat is zeer onwaarschijnlijk – wil het blok neerstorten.” Beaman benadrukt bovendien dat de aardverschuivingen die zijn teruggevonden al duizenden jaren oud zijn. Het zijn processen die tijd kosten en niet zo heel vaak plaatsvinden.

De onderzoekers hebben het stukje zeebodem de naam ‘Noggin Block’ gegeven. Ze gaan nu de rest van het randje van het Great Barrier Reef bestuderen om te kijken of er nog meer gevaren zijn.

Bronmateriaal

"Underwater landslides discovered off the Great Barrier Reef" - Deepreef.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd